city_alexander 發表於 2017-11-6 22:46

GK9141 發表於 2017-11-6 23:20

36年前,香港由殖民地宗主國提供新列車
36年後,香港繼續由殖民地宗主國提供新列車

busfunfun 發表於 2017-11-6 23:38

36年前英國郊區道路同而家真係冇咩變化

KC8249 發表於 2017-11-7 03:34

DIH 發表於 2017-11-7 09:41

唔知呢卡車而家仲有冇街緊?

放大睇好似係C113,而家應該行緊荃灣線。;P

fv682 發表於 2017-11-7 11:10

睇落似2代車,所以應該唔係C113

kei_hk 發表於 2017-11-7 14:07

唔知呢卡車而家仲有冇街緊?

如果標題正確﹐2017-36 = 1981年。

現時只有幾卡最後一代(批)列車﹐因為改做迪迪尼線而廢棄做零件車。

而最後一代(批)車又係90年代﹐換句話說這一卡便不是最後一批車﹐即係尚在服役當中。

而這卡應該唔係第一批車卡﹐車窗上的去水槽位已經係由頭到尾的﹐第一批車卡車窗上面係未有去水槽﹐後期才補加成為現時的模樣。

238X 發表於 2017-11-7 14:11

36年後,香港繼續由殖民地宗主國提供新列車 ...

而家呢個殘暴得多吧...

AtrHenu 發表於 2017-11-7 15:12

fv682 發表於 2017-11-7 11:10
睇落似2代車,所以應該唔係C113
應該唔係第一代白頭(現代化)列車;而係第二A代列車,相中付運的列車編號應該為C213.:lol
據了解,當時呢批2A代列車部份車輛出廠時間正正係36年前(即1981年)出廠.:funk:

當時引入呢批2A代白頭目的為荃灣線(旺角至荃灣段)/港島線(上環至柴灣段)通車前作準備,
觀塘線(油麻地至觀塘段)提升至八卡列車工程和應付乘客量增加而購買的列車批次.:L:victory::time:

時至今日(2017年),呢架車廂編號C213每天大部份時間仍舊活躍於港鐵荃灣線服役.:funk:
(雖然間唔時會去港島/觀塘/將軍澳線以特見形式頂其他英製/支拿泡菜製列車作替補).:sleepy:

HV9990 發表於 2017-11-7 18:21

36年後,香港繼續由殖民地宗主國提供新列車 ...

36年前嗰啲起碼交足貨俾你,36年後嗰啲啦喎…
頁: [1] 2
查看完整版本: 36年前,準備付運去香港既地鐵車卡(轉貼)