KD4112@107 發表於 2006-6-10 22:15

代人問:全港系統評估

想問中三全港系統評估係咪影響學生個人既升學?
唔係,有什麼影響?

Andy_Chan 發表於 2006-6-11 02:10

全港系統評估主要是評估每間學校的成績, 並不會影響學生個人升學

U-157星之Kelvin 發表於 2006-6-12 11:05

雖則話唔影響學生個人升學,但對學校而言,全港系統評估如「炸彈」一樣,校長會驚學生成績較弱影響學校
所以有o的學校整Past Paper操學生,有出版社出試題精要

kokchun 發表於 2006-6-12 16:12

個 TSA 廢既
根本唔使點溫都識

係 d 學校自己緊張先走去 prepare

仲有, TSA 對比某些 Band 1 學校既考試
係易得多, 無乜可能會影響到間學校

tonsmallboy 發表於 2006-6-12 19:28

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-6-12 11:05 發表
雖則話唔影響學生個人升學,但對學校而言,全港系統評估如「炸彈」一樣,校長會驚學生成績較弱影響學校
所以有o的學校整Pass Paper操學生,有出版社出試題精要

有Pass Paper我就發達呀,係Past Paper
不過,今年係第一年中三級TSA,
點解會有Past Paper呢:L:L

原帖由 kokchun 於 2006-6-12 16:12 發表
個 TSA 廢既
根本唔使點溫都識

係 d 學校自己緊張先走去 prepare

仲有, TSA 對比某些 Band 1 學校既考試
係易得多, 無乜可能會影響到間學校

我就唔覺得四月既中文口試易
我抽中既小組討論題目係「專題研習能否提升學生的學習效能與學習興趣」...

當然,中文和數學的模擬卷就真係比較易,英文我就唔記得左

Wright---AVW16 發表於 2006-6-14 13:28

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-6-12 11:05 發表
所以有o的學校整Past Paper操學生,有出版社出試題精要
而家D小學操到D學生就黎死咁滯,當年我入畢業營都要補課,真係…

jackyip 發表於 2006-6-14 23:10

tonsmallboy 發表於 2006-6-15 15:49

原帖由 jackyip 於 2006-6-14 23:10 發表

同道中人...今次我覺得數學好容易得心應手...
而中文...我間學校都做左唔少模擬試...
仲要個個星期六返去...

正是,其實數學只要溫翻中二
少少野(例如:單複利息等)和中三內容,
就應該好易就做完。

而中文都只係溫下實用文格式就得

tonsmallboy 發表於 2006-6-15 15:52

原帖由 Andy_Chan 於 2006-6-11 02:10 發表
全港系統評估主要是評估每間學校的成績, 並不會影響學生個人升學

雖然係咁,但我校把全港系統評估的模擬考試成積
列入全學期平均分。

ronaldlau 發表於 2006-6-20 16:50

呢頭取消學能測驗,
o個頭又搞件全港系統評估出o黎,
最終... 學校咪一樣死操學生~
頁: [1] 2
查看完整版本: 代人問:全港系統評估