E351 發表於 2017-11-13 16:44

啟德站內裝曝光 出口指錯方向?

因為裝修緊所以入面指示只係示範作咁搞笑?

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/133082/%E6%B2%99%E4%B8%AD%E7%B7%9A%E5%95%9F%E5%BE%B7%E7%AB%99%E8%BB%8A%E7%AB%99%E5%A4%A7%E5%A0%82%E6%9B%9D%E5%85%89-%E6%8C%87%E7%A4%BA%E7%89%8C-%E7%94%A9%E8%BD%86-%E6%8C%87%E9%8C%AF%E6%96%B9%E5%90%91

lsc04d11 發表於 2017-11-13 16:56

咁又真係大把時間改。
而且D地產商又要幫層樓改QK名,所有指示都係19年要再執過嫁啦。
最重要,佢知錯就得。

eternalflame 發表於 2017-11-13 16:57

一日未通車一日都可以改返啱,又唔駛太苛刻嘅
不過出口名似乎特登遮住
另外據另一位議員上載的圖片,東西線用馬鞍山線標誌色再次確認

eternalflame 發表於 2017-11-13 18:13

留意第3張相,隧道牆壁標示SUW <> KAT Down Track,應該可以證明宋王臺站係正式名稱
https://www.facebook.com/michaelluk1978/posts/10214883591707178

alexleechaksum 發表於 2017-11-13 20:16

終於睇到啟德站嘅地鐵宋浮雕站名 :lol
之前睇嚟睇去都係得焗漆板上面嘅書法字 :o
MTR官方Facebook Page已經貼咗啟德站嘅相
如下:

❶ 焗漆板上面嘅書法字
呢個相信大家都睇過好多次
當成個站都仲係地盤,用緊臨時照明嘅時候,焗漆板已經第一時間裝咗上去 ;P

❷ 地鐵宋 月台浮雕站名
其實正字係咪應該用「啓」而唔係「啟」?¿ :o
印象中藍田站係有地鐵宋嘅「啓田邨」出口牌
而呢個啟字嘅第一筆太細之餘,筆劃都唔係太啱... 唔知係咪港鐵又玩造字 :L

❸ 書法字+地鐵宋浮雕
兩者拍埋一齊比較,明顯書法字係清晰好多嘅
因為書法字係淨色背景,而浮雕字後面係幾隻橙色紅色加啡色嘅紙皮石,加上黑色浮雕字真係好難睇得清楚 :L 用白色字或者浮雕附近嘅紙皮石用淨色好似好啲

❹ 車站控制室

❺ 出入閘機
同顯徑站一樣 閘機旁板都係用金屬而唔係宜家「鐵路願景」式閘機嘅白色膠板 :)

❻ 月台嘅目的地指示
再次確認係用馬鞍山綫嘅啡色而唔係西鐵綫嘅紫紅色

❼ 三合一售票機
好似都有少少唔同咗樣? :o

(資料來源: MTR Official Facebook Page)

Btw, MTR話「沙中綫九龍城段三個站我哋就帶大家睇咗兩個站啦,下次睇埋最後一個好唔好?」
上一個係馬頭圍(土瓜灣)? :o

JZ3968 發表於 2017-11-13 22:36

其實係咪真係仲要咁耐先通得車?

Twinings 發表於 2017-11-13 23:05

新聞話已完成9成工程,但都要等到2019年中先通車?

Twinings 發表於 2017-11-13 23:08

同埋點解未來東西綫放棄西鐵嘅紫紅色,而要用馬鞍山線嘅啡色?日後輕鐵泥黃色同東西綫啡色好似......

marcowong1011 發表於 2017-11-13 23:26

SCL 嘅閘機售票機係kaba 唔係thales, 梗係唔同啦

售票機轉用磨砂面 --> 個銀仔reject 咗, D 人就會搵嘢起勢咁磨佢 (其實唔知有咩作用), 然後部機花曬, 所以你會發現thales 機全部貼咗貼紙

閘機你肯定thales 係膠板?

「土瓜灣」同「宋皇臺」兩者不嬲都係並用, 一個對外一個對內, 一張label 根本唔代表D 咩

TuNg''=) 發表於 2017-11-13 23:52

Twinings 發表於 2017-11-13 23:05
新聞話已完成9成工程,但都要等到2019年中先通車?

9成應該係大概平均數
各車站進度不一

估計有部分車站已經成個通車樣
個別車站進度較慢

另外9成係未計算試車等各種預備工作
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 啟德站內裝曝光 出口指錯方向?