284 發表於 2017-11-19 16:10

東西綫命名問題

其實東西走廊大可以維持「馬鞍山綫」「西鐵綫」名義,兩綫在紅磡站直通運行,但保留原名。

好處:令乘客容易理解,又慳返好多指示牌錢。

dogdog002 發表於 2017-11-19 16:36

人地日本點解直通運行會保留原名係有原因

一來未必行晒成條綫

兩來有太多組合,太多總站

東西綫大部份時間都係烏溪沙去屯門

咁咪唔係分開兩個名囉

講開又講直通運行其實最好就係北港島綫做到

將軍澳綫舊車去唔到大嶼山,東涌綫舊車又入唔到舊隧道

大家可以互相直通去到香港站/銅鑼灣北咪幾好

groom1002 發表於 2017-11-19 18:42

東涌線同將軍澳線理論上好像東西線般能夠合併, 如果解決機鐵共用樽頸段,添馬以西設有掉頭路軌供特別班次使用。繁忙時間模式為:
1.東涌-寶琳 3.5
2. 青衣-康城 4
3. 添馬-寶琳 2.5

dogdog002 發表於 2017-11-19 20:59

groom1002 發表於 2017-11-19 18:42
東涌線同將軍澳線理論上好像東西線般能夠合併, 如果解決機鐵共用樽頸段,添馬以西設有掉頭路軌供特別班次使 ...

最大問題係東涌綫A Train舊車太肥入唔到北角以東既舊隧道

將軍澳綫堆車又上唔到青馬高速

其實適逢M Train大換車就應該搞埋佢

可惜龜龜識變通既就唔會搞成咁

Ming@5119 發表於 2017-11-19 21:34

dogdog002 發表於 2017-11-19 20:59
最大問題係東涌綫A Train舊車太肥入唔到北角以東既舊隧道

將軍澳綫堆車又上唔到青馬高速

你不如講下有咩具體嘅方法可以喺換m-train嘅時候解決呢個問題?

dogdog002 發表於 2017-11-19 21:41

Ming@5119 發表於 2017-11-19 21:34
你不如講下有咩具體嘅方法可以喺換m-train嘅時候解決呢個問題?

最好就係東涌綫同將軍澳綫可以行到既車囉

而家將軍澳綫去唔到香港站

東涌綫又去唔到會展,銅鑼灣北

真係兩頭唔到岸

結果就做唔到分流效果

無得直達就不如搭番傳統港島綫

最後咪逼爆囉

eternalflame 發表於 2017-11-20 12:07

香港人根本就無直通運行呢個概念,仲有好多人係認顏色做路線名
唔同色就代表左要轉車,你班車直通運轉反而要解釋點解會係咁
標識要以使用者出發,簡單直接就最好

況且新車站指示牌都已經標晒係烏溪沙同屯門方向
唔覺得仲有咩野討論嘅餘地

hokachung 發表於 2017-11-21 00:00

咁鍾意「直通運行」,一於就叫「西鐵綫、九龍南綫、尖沙咀支綫、東九龍綫、馬鞍山綫直通運行」
一定滿足到某啲人嘅個人慾望:handshake
過多幾年加埋「屯門南延綫」喺頭就功德完滿:victory:

LN9267 發表於 2017-11-21 01:49

MTR一向追求統一,之前東鐵綫和西鐵綫這些命名應該是MTR的權宜之計。

沙中線項目完成後,MTR大條道理統一旗下鐵路線的命名。

dogdog002 發表於 2017-11-21 23:43

LN9267 發表於 2017-11-21 01:49
MTR一向追求統一,之前東鐵綫和西鐵綫這些命名應該是MTR的權宜之計。

沙中線項目完成後,MTR大條道理統一 ...

唔覺係統一囉;P

地鐵以前堆綫全部都係地點為主

係佢自創或者抄其他地方叫南北線,東西綫姐

正如地鐵本身設計係好高貴既

係港鐵搞到愈黎愈衰

例子: 東涌綫車 vs C Train
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 東西綫命名問題