king 發表於 2017-11-23 00:21

[歷史] 油麻地火車站

一份1961年報紙公佈嘅六,日,假期火車時間表
當中提到嘅油麻地火車站其實喺宜家邊度?

itkenchau 發表於 2017-11-23 00:54

油麻地站好似即係現時嘅旺角東站

睇返個火車時間表, 去沙田嘅時間好似仲快過而家

hokachung 發表於 2017-11-23 00:55

exactly就係旺角東站

*地圖來自《香港公共圖書館-多媒體資訊系統》[link]

MCMoore 發表於 2017-11-23 09:57

itkenchau 發表於 2017-11-23 00:54
油麻地站好似即係現時嘅旺角東站

睇返個火車時間表, 去沙田嘅時間好似仲快過而家 ...

電氣化完成之時羅湖到紅磡(當時稱九龍車站)都係40分鐘,而家左限速右限速就整到越來越慢

deep3@italk 發表於 2017-11-23 10:55

MCMoore 發表於 2017-11-23 09:57
電氣化完成之時羅湖到紅磡(當時稱九龍車站)都係40分鐘,而家左限速右限速就整到越來越慢
...

同埋以前冇九龍塘同大圍站, 油麻地(旺角東)一開車就入隧道直達沙田...

king 發表於 2017-11-24 09:50

咁眞係滄海桑田,一直覺得油麻地係海邊
(因為油麻地小輪公司)
呢個站仲要兩次同地鐵站撞名

groom1002 發表於 2017-11-24 16:44

最奇怪無論合併前後,如非轉車站,一有撞名,舊名會快快更改,但旺角地鐵站/旺角火車站一直拖到合併後先改,原因不明

HV9990 發表於 2017-11-24 19:05

groom1002 發表於 2017-11-24 16:44
最奇怪無論合併前後,如非轉車站,一有撞名,舊名會快快更改,但旺角地鐵站/旺角火車站一直拖到合併後先改,原因 ...

其實旺角呢個case同轉唔轉車站有咩關係?
本身兩個站都喺旺角區,各自叫旺角有咩問題
而當年油麻地改旺角應該係因應地名改變而改名
係去到合併先至真係有所謂撞名問題

dogdog002 發表於 2017-11-24 23:11

最奇怪無論合併前後,如非轉車站,一有撞名,舊名會快快更改,但旺角地鐵站/旺角火車站一直拖到合併後先改,原因 ...

咪就係因為旺角呢個名囉;P

未合併前兩間公司叮噹馬頭

邊個會咁傻走去改自己旗礛站個名呢

更何況火車站已經係代表左個東字

groom1002 發表於 2017-11-25 00:50

咁九龍地鐵站同九龍火車站?
據說九龍火車站因 九龍地鐵站出現而改名紅磡站,避免兩者撞名,後來係指九廣鐵路公司更新其企業形象時更名,但本人角度覺得九龍火車站較有歷史性,嚴格來說可以出現兩個九龍站,只是用地鐵站/火車站分辨,直到合併先改冇問題。可是現實係「旺角」可重名達28年,偏偏「九龍」唔可以,懷疑怕被誤會係轉車站而更名。因為兩鐵共用站名通常係轉車站,如九龍塘,美孚,南昌,除了香港-中環,尖沙咀-尖東轉車站要用兩個名較特殊外,如果兩鐵共用站名,但實際獨立車站沒轉乘作用,仲要行一定距離,有一定誤導乘客

頁: [1] 2
查看完整版本: [歷史] 油麻地火車站