Nicolae216 發表於 2017-11-24 09:41

南北線會唔會有不過海列車維持12卡?

其實如果做到, 一來唔會浪費左現有月台既長度, 亦唔驚過度擠迫掛, 唔係個個都過海既.

eternalflame 發表於 2017-11-24 10:13

1)月台停車位置會因為9卡車而有所變動,APG應該只有9卡長度
2)紅磡站及港島段只有9卡長度,舊站4個月台應會重整俾直通車使用,即使能夠做到12卡車,都只能去到旺角東
3)9卡12卡混跑會令紅磡站及港島段的班次減少

skpracta 發表於 2017-11-24 10:21

應該唔會,全部列車都會更換,新訂的列車全部都是九卡列車(一卡頭等 + 八卡普通等)

marcowong1011 發表於 2017-11-24 14:06

又黎M 喇
google 下都搵到答案啦

groom1002 發表於 2017-11-24 16:34

日後閘門幕門統一為新車車門位,即MLR/SP1900絕跡東鐵線, 唔過海車可能有,但仍以9卡行走,以旺角東為尾站

DIH 發表於 2017-11-24 16:44

groom1002 發表於 2017-11-24 16:34
日後閘門幕門統一為新車車門位,即MLR/SP1900絕跡東鐵線, 唔過海車可能有,但仍以9卡行走,以旺角東為尾站 ...

到時大部分過海客會直接搭南北線,觀塘線方向則有東西線分流,九龍塘站南行落車及北行上車的人潮有望減少,反之想盡用運載力過海,怕且都未必需要保留旺角東短棍。

s3n370 發表於 2017-11-24 19:37

到時大部分過海客會直接搭南北線,觀塘線方向則有東西線分流,九龍塘站南行落車及北行上車的人潮有望減少 ...

直通車一日未取消,南北線仍需於早繁開短棍去用盡運力。
原因係早上的北行直通車,會佔用佐南北線列車北行嘅time slot。
故需要短棍車並於側線暫時停泊。

而到時東西線一開,紅磡站就有額外月台俾列車暫時停泊,理論上可以開更多短棍。

JC3987 發表於 2017-11-24 19:57

到時大部分過海客會直接搭南北線,觀塘線方向則有東西線分流,九龍塘站南行落車及北行上車的人潮有望減少 ...

旺角東短棍係為咗避直通車多過加強運載力。

抽車做完旺角東短棍往往係長泊旺角站,甚至泊入旺角側線。
運載力反而少咗。

不過目前直通車開出紅磡站時會跨過東鐵南行正線,所以嗰個時間嘅南行東鐵一係拉疏班次,一係要改往旺角東。
否則入紅磡站之前會塞車。

而將來紅磡站嘅南北線月台搬去東面,變咗係直通車入紅磡站時跨越東鐵北行正線 (好似係)。
咁自然就冇需要再開旺角東特車啦。

skpracta 發表於 2017-11-24 20:04

日後閘門幕門統一為新車車門位,即MLR/SP1900絕跡東鐵線, 唔過海車可能有,但仍以9卡行走,以旺角東為尾站 ...

MLR全數報廢
SP1900全數調往東西線,撤除頭等及全部改8卡.

himchan 發表於 2017-11-24 20:37

見到月台頭尾冇砌定箭咀磚都知啦
頁: [1] 2
查看完整版本: 南北線會唔會有不過海列車維持12卡?