hokachung 發表於 2017-12-4 02:14

nigelE21A 發表於 2017-12-3 02:28
過渡期間C出口大堂中間係咪會打通做收費區?
閘外就要用室外/閣樓通道?

當年幅圖係咁畫嘅,但係就無交代大堂收費區係點間法

hokachung 發表於 2017-12-4 02:18

ryandroid 發表於 2017-12-2 02:00
紅磡站東西綫月台同南北綫月台唔會同步啟用?
旺角東以北轉尖東以西都好多人喎
兩邊月台轉咁煩

有理由相信利用紅磡站轉過海隧巴嘅人係仲多,所以南北綫月台唔同步啟用唔一定係壞事:lol

hon_son_wilson 發表於 2017-12-4 11:21

請問東西線貫通與其新月台啟用後至南北線通車前,西鐵線原有月台會如果處置?
駁通兩個舊月台供東鐵線用? 還是可供屯門-紅磡特車使用?

tonyng 發表於 2017-12-4 14:38

hon_son_wilson 發表於 2017-12-4 11:21
請問東西線貫通與其新月台啟用後至南北線通車前,西鐵線原有月台會如果處置?
駁通兩個舊月台供東鐵線用? 還 ...
提供通道以連接1號及4號月台,類似東急東横線與東京地鐵副都心線未直通之前的渋谷站初期:

https://stat.ameba.jp/user_images/20120723/01/tojo-line/68/c9/j/o0640048012093697005.jpg

Twinings 發表於 2017-12-4 17:44

hokachung 發表於 2017-12-4 02:18
有理由相信利用紅磡站轉過海隧巴嘅人係仲多,所以南北綫月台唔同步啟用唔一定係壞事 ...

我平時搭西鐵在紅磡轉118到柴灣,過海段通車後都唔會考慮搭南北綫過海(紅磡、金鐘實逼死,由頭企到尾)。以後由東西綫落車轉巴士又要行一大段路,比現時差很遠,一出閘就落樓梯等巴士

mckhgc 發表於 2017-12-4 18:22

提供通道以連接1號及4號月台,類似東急東横線與東京地鐵副都心線未直通之前的渋谷站初期:

其實自從尖東歸西後,紅磡站2,3號月台北端都應該咁樣整,等人唔使下下行上大堂去另一邊!

eternalflame 發表於 2017-12-4 19:33

mckhgc 發表於 2017-12-4 18:22
其實自從尖東歸西後,紅磡站2,3號月台北端都應該咁樣整,等人唔使下下行上大堂去另一邊!
...

該段路軌仍作調車用途,唔係話封就封到

himchan 發表於 2017-12-4 20:47

2 號月台畀返東鐵綫用有冇可能?

hokachung 發表於 2017-12-4 23:44

Twinings 發表於 2017-12-4 17:44
我平時搭西鐵在紅磡轉118到柴灣,過海段通車後都唔會考慮搭南北綫過海(紅磡、金鐘實逼死,由頭企到尾) ...

南北綫通車後,或者可以試下會展站轉780/788

hokachung 發表於 2017-12-4 23:47

新月台嘅編號會接着落(即係7、8、9、10),定係重用1、2、3、4做編號?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 新紅磡站是不是不會有“A B D出口大堂?”