Kochi612 發表於 2017-12-2 20:38

九鐵十年「收租」百五億

到底收租好搵定落手落腳做好搵?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1079741/

tonyng 發表於 2017-12-2 21:34

雖然10年來九鐵收租確實超過150億,如果讀者只係睇個標題,仲以為九鐵賺咗好多錢。但其實由兩鐵合併到今日為止,九鐵依然係錄得會計虧損,自合併日到2016年12月31日為止,九鐵已總共錄得106.56億淨虧損,呢條數都唔知仲要幾多年先至可以填返晒。

053h4 發表於 2017-12-2 22:00

tonyng 發表於 2017-12-2 22:54

053h4 發表於 2017-12-2 22:00
收番九鐵自己做,即時有利潤,羅湖多左幾多客,免稅店加左幾多租,鋪又多左幾多? ...

等沙中線同北環線起好,將一個完完整整的九鐵版圖先收返來自己做。:P

P.S. 其實個經營權一批就批50年好明顯係太長,應該每10年就要review一次。

Quanta 發表於 2017-12-3 00:20

tonyng 發表於 2017-12-2 22:54
等沙中線同北環線起好,將一個完完整整的九鐵版圖先收返來自己做。

P.S. 其實個經營權一批就批50年好 ...

佢叫得做兩鐵合併, 本意就係想賣斷啦
用50年合約只不過係想用租呢個方法, 令到港鐵唔駛拎咁多錢出嚟買啫

lwb701 發表於 2017-12-3 08:51

淨九鐵十年先百五億,人地合併左之後港鐵一年都唔止wo ;P

PoohPoohJoe 發表於 2017-12-3 10:08

其實好簡單
一個商家租一個舖位做生意
賺既錢一定會多過俾既租金佢先會租~

HV9990 發表於 2017-12-4 03:19

睇返年報合併前九鐵一年既折舊前經營溢利大約係廿幾億,其實同依家收到筆經營權費用係差唔多
(當然合併後計埋支出既話係仲蝕緊既)

053h4 發表於 2017-12-4 10:13

Twinings 發表於 2017-12-4 17:47

當時應該以港鐵收入部分百分比來計算九鐵收益?當租金和車費上升同時,九鐵收入亦跟著增加?
頁: [1] 2
查看完整版本: 九鐵十年「收租」百五億