284 發表於 2017-12-7 17:52

九龍站/西九龍站

配合高鐵啟用,我建議機場快綫/東涌綫九龍站跟隨改名「西九龍站」,一來可以方便遊客辨認,二來可以引導乘客轉乘機場快綫/東涌綫,避免逼爆東西綫/荃灣綫。

歡迎討論,不喜勿插。

lsc04d11 發表於 2017-12-7 19:37

一來可以方便遊客辨認
我明

二來可以引導乘客轉乘機場快綫/東涌綫,避免逼爆東西綫/荃灣綫。
改個名可疏導乘客? 請解釋之。

eternalflame 發表於 2017-12-7 19:41

改個名就可以避免迫爆會唔會牽強左啲?

284 發表於 2017-12-7 19:49

lsc04d11 發表於 2017-12-7 19:37
一來可以方便遊客辨認
我明

如果九龍站正名為「西九龍站」,想轉乘高鐵的遊客,便會很自然乘坐較多空位的東涌綫/機鐵到「西九龍站」轉乘,而不是乘坐擠迫的荃灣綫/東西綫到「柯士甸站」轉乘,有助引導客流。

當然,醒目的本地居民就會知道「柯士甸站」其實就在高鐵站旁,但至少一大批遊客會被分流過去東涌綫/機鐵「西九龍站」那邊。

mckhgc 發表於 2017-12-8 22:55

見到咁樣,我又有三個問題:

1.「西九龍」站是否正名?不論香港定強國,此類「地名+方向」站名,一向係地名先、方向後,旺角東荃灣西尖東、深圳北廣州東廣州南..........「西九龍」明顯不合此慣例,還是應叫「九龍西」?

2.高鐵啟用後,高鐵「西九龍」站、機快、東涌線九龍站、西鐵線/東西線柯士甸站,會不會、或技術上可否合併成一個站?假設叫「九龍西」站,一個「九龍西」站包機快、東涌線、西鐵線/東西線、高鐵、甚至有埋傳統鐵皮蝗通車(東鐵真係唔得佢死),有沒有可能?

3.傳統鐵皮蝗通車仍稱港段唯一一個站為「九龍」,但大家都知「九龍」係另有其站,不知有沒有對遊客辨認造成不便和混淆?

EX-TL 發表於 2017-12-9 02:30

我諗「西九龍」係一個地方名, 係指最近一次大規模填海那片地, 而在規劃上, 還有細分西北九龍和西南九龍, 故此高鐵站名為「西九龍站」並無不妥.

至於稱作九龍站的原意係方便機鐵乘客分辨九龍和香港, 如果九龍站改名為西九龍站, 也屬合理範圍, 但樓主話改名可以「引導乘客轉乘」「較多空位的東涌綫」, 恕不能苟同.

lwb701 發表於 2017-12-9 10:58

其實改返做西九龍站都好,一來配合返地理位置,二來避免誤導機鐵乘客以為九龍站係位置九龍中心部份,
事實上九龍站根本偏離九龍都心,離佐敦20分鐘步程,尖沙咀30分鐘步程,又不能轉乘地鐵:L

284 發表於 2017-12-9 11:36

「西九龍」本身就是地名,正如西九文化區一樣,已經耳熟能詳,不應倒轉叫「九龍西」。

YY487 發表於 2017-12-9 20:36

dogdog002 發表於 2017-12-9 23:44

但地理上三個站又有距離

收費系統又唔互通

叫埋同一個名反而唔清唔楚

其實到時路綫圖三個站都會連埋一齊既

港島客應該會識去九龍站啦
頁: [1] 2
查看完整版本: 九龍站/西九龍站