tonyng 發表於 2017-12-18 00:28

【資訊】屯門南延線計劃的最新消息

走線方案
====
方案1:屯門、屯門第16區、屯門南
方案2:屯門、屯門南

車站設計
====
1) 屯門南站
位置:湖景路上方(湖翠樓及湖畔樓對出之間一段)
設計:高架式(上層月台、下層大堂)
調頭:入站前的交叉波口
出口:屯門碼頭輕鐵站旁
   湖畔樓
   兆禧商場/街市
   湖翠樓
   湖景路公園/兆禧輕鐵站

2) 位於屯門第16區的車站
位置:目前屯門泳池、屯義街臨時停車場附近
設計:高架
出口:待定

泊車側線方案
======
方案A:於屯門第16區的車站內額外興建一條或兩條泊車側線
方案B:於屯門站預留位興建第三條路軌
方案C:於屯門南站內停泊

其他資料
====
車廠:與東西走廊相同
長度:屯門站至屯門南站約2.4公里(包括屯門南站後數十米的緩衝路軌)
車程:屯門站至屯門南站約4分鐘(方案1)/3分鐘(方案2)
班次:與東西走廊相同(終極班次2分08秒一班)

由於很多細節仍未定案,上述資料僅供參考。

---

資料來源:九龍灣站路邊垃圾桶、龜殼字刻

reason 發表於 2017-12-18 00:50

湖山遊樂場居然不在考慮之列

eternalflame 發表於 2017-12-18 01:06

reason 發表於 2017-12-18 00:50
湖山遊樂場居然不在考慮之列

湖山遊樂場離碼頭區太遠了吧

eternalflame 發表於 2017-12-18 01:10

屯門南站會用返現時湖景路南面兩組行人天橋作為車站出口, 另外再跟住緩衝軌加建往屯門碼頭輕鐵站的新出口。但估唔到會考慮係16區對出屯門河再規劃起新站。

SSBT 發表於 2017-12-18 01:51

eternalflame 發表於 2017-12-18 01:10
屯門南站會用返現時湖景路南面兩組行人天橋作為車站出口, 另外再跟住緩衝軌加建往屯門碼頭輕鐵站的新出口。 ...

地鐵應該睇中左果度咁大塊地,
可以起上蓋物業補貼

27131118 發表於 2017-12-18 08:03

既然屯門南站嘅位置已經確定
即係屯門南站個名有可能只係暫名
正如兆康站規劃時係叫屯門北站

eternalflame 發表於 2017-12-18 09:23

SSBT 發表於 2017-12-18 01:51
地鐵應該睇中左果度咁大塊地,
可以起上蓋物業補貼

宜家屯廠等用地係規劃左起運動場,我覺得呢個站極其量都係揩到少少友愛,同一部份豐景園周圍的居民
除非起個時加多個真.泳池輕鐵站出黎做接駁吧

eternalflame 發表於 2017-12-18 09:23

27131118 發表於 2017-12-18 08:03
既然屯門南站嘅位置已經確定
即係屯門南站個名有可能只係暫名
正如兆康站規劃時係叫屯門北站 ...

所有車站未到通車一日都可以係暫名

leochill 發表於 2017-12-18 09:40

宜家屯廠等用地係規劃左起運動場,我覺得呢個站極其量都係揩到少少友愛,同一部份豐景園周圍的居民
除非 ...

睇睇地圖, 屯門泳池嘅對岸就係龍門居, 富健花園, 新屯中, 仲有新起嘅龍逸邨,
新站一定客流充足呀!

eternalflame 發表於 2017-12-18 10:19

leochill 發表於 2017-12-18 09:40
睇睇地圖, 屯門泳池嘅對岸就係龍門居, 富健花園, 新屯中, 仲有新起嘅龍逸邨,
新站一定客流充足呀!
...

當然靠西面個一堆屋苑係絕對足夠,除左新屯中可能遠少少之外

頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 【資訊】屯門南延線計劃的最新消息