AlexanderOscar 發表於 2017-12-27 23:48

FF:東涌綫/機場快綫名字修改建議

又係呢啲post :lol

1.香港->香港島 Hong Kong Island
(eg.下一站:香港島,乘客可以前往中環站轉乘荃灣綫及港島綫。)

2.九龍->西九龍 West Kwloon
(eg.下一站:西九龍,乘客可以轉乘西鐵綫,或前往高鐵西九龍站。)

3.奧運->大角咀 Tai Kok Tsui

其他:
西鐵綫:
柯士甸->西九龍 West Kowloon
(eg.下一站:西九龍,乘客可以轉乘東涌綫、機場快綫,或前往高鐵西九龍站。)
(FF:建議以隧道連接西鐵綫及東涌綫/機場快綫站內轉乘)

bam1a 發表於 2017-12-28 00:01

感覺上現在的狀況其實是尖沙咀同尖東個分別
因爲三者之間都是非收費區,柯士甸點都比較少機會嘅

leochill 發表於 2017-12-28 09:47

不如:
香港 > 中環北 / 新中環 Central North/ New Central
九龍 > 西九海濱 West Kowloon-on-sea

cky 發表於 2017-12-28 23:47

奧運站個名係開線前已定好,用以對本地運動員表示致敬(唔記得同李麗珊拎金牌有冇關),所以係唔會改番做 “大角咀” 的

cobalt174 發表於 2017-12-29 07:15

<曲>大眾已經普遍稱該處為“九龍站”和“奧運站”,所以果兩個站就可以索性叫“九龍站站”同“奧運站站”:lol</曲>

吳宗錡 發表於 2017-12-29 09:41

奧運站個名係開線前已定好,用以對本地運動員表示致敬(唔記得同李麗珊拎金牌有冇關),所以係唔會改番做 “ ...

但諗唔到點解要用大角咀個站?

leochill 發表於 2017-12-29 12:04

cobalt174 發表於 2017-12-29 07:15
大眾已經普遍稱該處為“九龍站”和“奧運站”,所以果兩個站就可以索性叫“九龍站站”同“奧運站站” ...

有啲似大陸地方「景德鎮」叫成「景德鎮市」咁,「鎮」字已經成為地方名嘅一部份,
又好似廣州東站附近地方都可以慣稱為「東站」

ATS131@45 發表於 2017-12-29 16:47

宋皇臺改番做九龍城

kei_hk 發表於 2017-12-29 18:04

吳宗錡 發表於 2017-12-29 09:41
但諗唔到點解要用大角咀個站?

當時只有這個站最適合囉。

香港 <> 九龍 <> 大角咀(奧運) <> 荔景 <> 青衣 <> 東涌/機場

只有大角咀係東涌線非轉線站。

而香港﹐九龍﹐青衣都係機埸快線車站﹐3個站都無理由唔用實際地名去命名。
荔景已經在荃灣線便用中。

即係﹐只有東涌及大角咀2個站可選擇。
而東涌唔係市區﹐達唔到多人流的宣傳目的。大角咀人流就高過東涌﹐所以選大角咀做奧運。

PS. 現時奧運站係填海得來的土地﹐只係大角咀的延伸﹐但亦可以用全新地區名為這個區域命名﹐所以用大角咀站去做奧運﹐這個新填海區叫"奧運區"﹐都錯唔晒的(特別係車站向海的一邊)﹐亦唔影響舊區需要改名的問題。

kei_hk 發表於 2017-12-29 18:08

奧運站個名係開線前已定好,用以對本地運動員表示致敬(唔記得同李麗珊拎金牌有冇關),所以係唔會改番做 “ ...

係同李麗珊有關的

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A5%A7%E9%81%8B%E7%AB%99
命名[編輯]奧運站原址是前大角咀碼頭,也是東涌綫首個落成的車站。原來計劃命名為大角咀站,臨近落成時的1996年7月初,地鐵公司曾一度表示正考慮以車站附近的櫻桃街命名為櫻桃站,以反映車站位處大角咀舊區之外的新發展區。同年8月2日,滑浪風帆選手李麗珊在亞特蘭大奧運會上為香港奪得首枚奧運金牌,而隨後舉行的殘疾人奧林匹克運動會,兩名健兒張耀祥和趙仲粦亦為香港取得金牌,地鐵公司遂與香港業餘體育協會暨奧林匹克委員會(今港協暨奧委會)達成協議,於同年12月16日將車站命名為奧運站,以表揚香港運動員的輝煌成就,月台牆壁上也有各種運動員比賽中的圖案。

頁: [1] 2
查看完整版本: FF:東涌綫/機場快綫名字修改建議