ky26042008 發表於 2017-12-28 04:32

FF地鐵市區線直通運行化的可能性

相信各版友都知道地鐵市區線樽頸主要集中係過海路段同轉線站,
其實荃灣線同觀塘線直通已於1970年代既地鐵設計中討論過 (港九線方案), 可惜後來並未採用

如果將現有市區線重組, 改為以下方式運作, 會唔會有更好效果 (減少轉車人流, 令月台更暢通等)

方案一 (全面重組):

荃灣線: 1. 荃灣 - 中環/ 2. 荃灣 - 何文田/ 黃埔 (旺角站2號月台往何文田4號月台)

觀塘線: 1. 調景嶺 - 中環 (旺角站4號月台往油麻地2號月台)/ 2. 何文田/ 黃埔 - 北角 (重用藍田後備軌道)

將軍澳線: 1. 寶琳 - 油塘/ 2. 寶琳 - 北角/ 3. 康城 - 油塘 (取代穿梭列車)/ 4. 康城 - 北角

班次安排:

荃灣線:

下行:
荃灣線往中環
荃灣線往何文田 (觀塘線直通) (1:1)

上行:
荃灣線往荃灣
荃灣線往調景嶺 (觀塘線直通) (1:1)

觀塘線:

下行:
觀塘線往中環 (荃灣線直通)
觀塘線往黃埔 (1:1)

上行:
觀塘線往調景嶺
觀塘線往北角 (將軍澳線直通) (1:1)

將軍澳線:

下行:
將軍澳線往北角
將軍澳線往油塘 (1:1)

上行:
將軍澳線往寶琳
將軍澳線往康城 (4:1)

將軍澳線詳細班次:
北角往寶琳
油塘往寶琳
北角往寶琳
油塘往寶琳
北角往康城
油塘往寶琳
北角往寶琳
油塘往寶琳
北角往寶琳
油塘往康城
重複以上

好處: 九龍大部份乘客無須轉車即可過海, 省卻轉車時間, 減少太子, 旺角, 油塘既轉車人流,

壞處: 大幅擾亂車務及乘車習慣, 乘客需時習慣, 乘客亦須留意列車目的地, 排隊時亦會混亂

補助措施:
月台幕門上加設目的地顯示器, 仿照上水站
排隊上採用分流設計 (如左方隊伍往荃灣, 右方隊伍往調景嶺)

方案二 (部份重組):

荃灣線: 不改變

觀塘線:1. 何文田/ 黃埔 - 調景嶺/ 2. 何文田/ 黃埔 - 北角 (重用藍田後備軌道)

將軍澳線: 1. 寶琳 - 油塘/ 2. 寶琳 - 北角/ 3. 康城 - 油塘/ 4. 康城 - 北角

班次安排:

觀塘線:

下行:
觀塘線往何文田
觀塘線往黃埔 (1:1)

上行:
觀塘線往調景嶺
觀塘線往北角 (將軍澳線直通) (1:1)

將軍澳線:

下行:
將軍澳線往北角
將軍澳線往油塘 (1:1)

上行:
將軍澳線往寶琳
將軍澳線往康城 (4:1)

好處: 減少對現時車務既干擾, 大部份乘客無須重新習慣, 可鼓勵東九人士採用觀塘線直通過海, 減輕荃灣線壓力

壞處: 效用有限, 無法完全解決太子/ 旺角站人流既問題

以下開放討論:loveliness:

AV296 發表於 2017-12-28 06:27

其實改完之後更亂

ArnoldC 發表於 2017-12-28 07:36

結果係,兩條路線互相影響,以致班次減少,列車更加擠迫。

waterboy1984 發表於 2017-12-28 10:20

百害而無一利

ky26042008 發表於 2017-12-28 23:41

ArnoldC 發表於 2017-12-28 07:36
結果係,兩條路線互相影響,以致班次減少,列車更加擠迫。
呢個要視乎列車既準時率, 港鐵自稱準時率係99.9%, 如果列車真係準時到既, 相信互相干擾既程度亦唔大

而且直通運行亦係可以有效分流唔同目的地既客流, 以下有一個例子:

九龍塘站: A人去中環, B人去荔枝角

現時: A人同B人上同一班車, B人因為下兩個站落車, 驚落唔到車企係門口, 塞住全世界,
車到太子, B人落車轉車, 全車少一半人, 到旺角, A人轉車, 等N班都滿人既荃灣線過海

有直通過海: A人搭去中環既荃灣線直通, B人搭下一班去黃埔既

結果: A人以後唔使再轉車, 唔使同非過海既客迫, 大家一齊做沙甸魚直到金鐘, 唔驚上唔到車,
B人亦唔使再同過海人迫, 大家一齊係太子落車轉, 可以放心行入車廂, 唔怕有人塞住係門口

再進一步, 如果可以同時安排到一班何文田開出往荃灣既車到站就更好, 因為可以幾乎吉車接哂呢班太子轉車客, 唔使等多N班車

利申: 由於係FF, 請唔好太側重於港鐵服務問題, 我地大家都知自兩鐵合併後香港既鐵路一日衰過一日, 你就當係平行時空去FF啦

cobalt174 發表於 2017-12-29 07:20

我都想機場快綫直插旺角,去金鐘係側線彈翻轉去北角再插觀塘,途中只停旺角,尖沙咀,金鐘,北角,觀塘啊

HU6455 發表於 2017-12-29 12:24

cobalt174 發表於 2017-12-29 07:20
我都想機場快綫直插旺角,去金鐘係側線彈翻轉去北角再插觀塘,途中只停旺角,尖沙咀,金鐘,北角,觀塘啊 ...

但首要條件係香港人自律, 唔好係車都上第二就係要教識香港人點搭車, 唔好自己上錯車又投訴
做到好似日本東京大阪咁

5504~NK3640 發表於 2017-12-30 01:44

ky26042008 發表於 2017-12-28 23:41
呢個要視乎列車既準時率, 港鐵自稱準時率係99.9%, 如果列車真係準時到既, 相信互相干擾既程度亦唔大

而且 ...

但其實只會變成塞爆咗個月台,尤其是你舉例既九龍塘呢一類轉乘大站。

ky26042008 發表於 2017-12-30 02:15

我都想機場快綫直插旺角,去金鐘係側線彈翻轉去北角再插觀塘,途中只停旺角,尖沙咀,金鐘,北角,觀塘啊 ...
從理論上黎講, 如果要實行以上建議, 係唔改動現有軌道下, 該班機場快線需要行駛以下路段:

由於北角站將軍澳線同港島線既軌道並未連接, 所以我會分開兩部份:

機場 - 旺角 - 金鐘 - 北角 (咁不如去埋柴灣) 同埋 機場 - 旺角 - 觀塘 - 北角

第一部份:

博覽館至青馬大橋行走正常路線, 過青馬大橋後轉入東涌線下行路軌, 駛入青衣站4號月台,
過橋後進入荔景站4號月台, 再進入側線掉頭, 前住2號月台 (荃灣線下行), 然後再掉頭 (Z形路段),
行駛荃灣線下行經旺角站 (2號月台) 同尖沙咀站至金鐘站4號月台, 再進入金鐘側線掉頭, 前往3號月台 (港島線上行), 再沿港島線往北角至柴灣

第二部份:

去到旺角站 (2號月台) 之前同第一部份相同, 之後經渡線去觀塘線下行, 進入油麻地站掉頭,
掉頭後沿觀塘線上行經觀塘站, 經過藍田站後經後備行車軌道過東隧前往北角

去程問題都唔算太大, 反而回程有一個位會比較有趣, 回程經美孚入側線返回東涌線下行後,
需要逆行一段東涌線下行至青衣站4號月台, 再Z形掉頭返上行3號月台, 再掉頭前往大嶼山

呢個方案有以下問題:
地鐵市區線並未設置待避線, 特快列車將無法超越普通列車
機場鐵路同市區線之間只有一條聯絡線 (荔景), 回程必須於東涌線逆向行車, 掉頭次數亦過多

ky26042008 發表於 2017-12-30 02:32

5504~NK3640 發表於 2017-12-30 01:44
但其實只會變成塞爆咗個月台,尤其是你舉例既九龍塘呢一類轉乘大站。

但係而家九龍塘站係繁忙時間每班車到站時都接近爆滿, 難以登車, 乘客都係塞爆月台,
如果日後東鐵過海後, 部份乘客被分流, 情況會唔會有所舒緩變得可行呢?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: FF地鐵市區線直通運行化的可能性