cks188 發表於 2018-1-6 15:34

東九龍線無聲氣 觀塘線逼多十年

飛站都係唔多湊效,其實黃大仙特車應該由彩虹開?
不過沙中線出年通九龍到沙田段,過多4年左右全線通車,應該可以舒緩到觀塘線客量?

https://www.hk01.com/sns/article ... utm_campaign=buffer

EX-TL 發表於 2018-1-6 16:55

沙中綫出年通車.

cks188 發表於 2018-1-7 01:22

EX-TL 發表於 2018-1-6 16:55
沙中綫出年通車.

謝提醒
不過過多幾年先通到過海,每日觀塘線為數唔少要過海嘅乘客,出年都重係要逼番而家已經逼爆嘅紫同紅線過海。除非開多一堆大兩味線來疏導,如果唔係呢個未來三年都係死局

jpoon 發表於 2018-1-7 02:31

唔明篇嘢想講乜,乜嘢叫「中游車站」?九龍灣?佢係就係喺中間但唔好忘記九龍灣有大大個工貿區,有好多人會落車返工,所以九龍灣站基本上係冇上唔到車問題
話起東九龍綫可以解決到問題更加係得啖笑,乜佢可以帶到D客去CBD2.0咩?
回樓上,沙中綫通車未必舒緩到觀塘綫,反而仲會令某D搭開巴士嘅客改搭鐵路,而沙中綫亦只係揩到CBD2.0邊皮,去牛頭角站觀塘站果邊嘅點都要轉觀塘綫,最多係令樂富至黃大仙易上D,但鑽石山站反而會多咗人,彩虹站可能仲難上車

jpoon 發表於 2018-1-7 02:36

cks188 發表於 2018-1-7 01:22
謝提醒
不過過多幾年先通到過海,每日觀塘線為數唔少要過海嘅乘客,出年都重係要逼番而家已經逼爆嘅紫同 ...

其實要過海嘅話,去九龍塘轉會唔會好過去鑽石山轉兩次車?

Kaix 發表於 2018-1-7 10:45

jpoon 發表於 2018-1-7 02:31
唔明篇嘢想講乜,乜嘢叫「中游車站」?九龍灣?佢係就係喺中間但唔好忘記九龍灣有大大個工貿區,有好多人會 ...

觀塘綫最擠迫係黃大仙至太子段,政府個東九龍綫對依段唔單止完全冇分流作用,仲灌多d客落去

東九龍綫係服務東九半山,居民依家主要係搭巴士而唔係落觀塘道搭港鐵,所以東九龍綫係唔會起到分流觀塘綫觀塘道段的作用,觀塘綫觀塘道段個個站都大上大落,根本冇上唔到車的問題,反而車站超細負荷唔到咁多人流先係最大問題

EX-TL 發表於 2018-1-7 15:09

所以最近議員掛晒banner要求擴建月台, 但我諗觀塘站要點做先擴建到.

就算搵到位置都要解技術層面問題, 包括建造工程方法, 對行人 附近居民 交通的影響, 做報告都唔知要搞幾耐, 搞完仲要諮詢區議會, 同市建局傾, 一搞就連市中心重建一併搞埋, 要再推遲市中心項目落成日期, 造價又再提高, 造成惡性循環.

284 發表於 2018-1-7 15:14

東九龍綫一開,過山巴士綫實減,結果都係疏導唔到觀塘綫客流。除非東九龍綫一路向西,經何文田直插西九差唔多。

ryandroid 發表於 2018-1-7 16:21

沙中綫本身可以分流東鐵綫、觀塘綫部分人去尖東所以沙中綫通車後鑽石山去黃大仙及九龍塘去石硤尾會少咁啲人
過海段會多咗人經九龍塘以南北綫過海
到時九龍塘去石硤尾會再少咗啲人
問題在於東九龍綫去到鑽石山轉咩綫
如果鑽石山真係太多人
東九龍綫去尖東或者過海都要搭東西綫㗎喇
如果上唔到車去旺角
兜去何文田上返觀塘綫都係一個辦法
不過就慘啲

jpoon 發表於 2018-1-7 22:28

EX-TL 發表於 2018-1-7 15:09
所以最近議員掛晒banner要求擴建月台, 但我諗觀塘站要點做先擴建到.

就算搵到位置都要解技術層面問題, 包 ...

市建局好似掉過一個方案出嚟,好似係港鐵唔理佢
https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/11846/-01%E7%8D%A8%E5%AE%B6-%E5%B8%82%E5%BB%BA%E5%B1%80%E6%93%B4%E9%97%8A%E8%A7%80%E5%A1%98%E7%AB%99%E6%96%B9%E6%A1%88%E9%A6%96%E6%9B%9D%E5%85%89-%E6%B8%AF%E9%90%B5%E5%8F%8D%E5%B0%8D%E6%8E%80%E6%9A%97%E6%88%B0
頁: [1] 2
查看完整版本: 東九龍線無聲氣 觀塘線逼多十年