shing2664 發表於 2018-1-7 18:23

要興建青衣南站可行嗎?

青衣南面人口不少,但至今還未有鐵路接駁,你地覺得興建青衣南站可行嗎?若可行的話可以在新鐵路線中加入什麼站?

ryandroid 發表於 2018-1-7 18:40

屯九綫、荃灣綫、沙葵綫都可以考慮

284 發表於 2018-1-7 20:00

ryandroid 發表於 2018-1-7 18:40
屯九綫、荃灣綫、沙葵綫都可以考慮

屯九綫一定經荃灣先,點兜都兜唔到去青衣南。

shing2664 發表於 2018-1-7 20:08

沙葵線可能會,但政府都冇提出過話要興建沙葵線鐵路,興建青衣南站相信係青衣南面居民所渴望的

ryandroid 發表於 2018-1-7 20:09

以前有人話屯荃/屯九經荃灣西慢過西鐵嘛
而且荃灣西至南昌之間如何四綫化要詳細去諗
不過由掃管笏直去青衣南及南昌或者會再快啲咁je
視乎屯門居民係想兩條綫都去荃灣西定係有一條綫可以快啲去油尖旺同九龍東

hokachung 發表於 2018-1-7 23:21

講就容易,成條青康路街頭到街尾都有人住,個站都唔知擺邊好
跟住長青邨地底又有條長青隧道,又要諗計避開佢

shing2664 發表於 2018-1-8 15:12

hokachung 發表於 2018-1-7 23:21
講就容易,成條青康路街頭到街尾都有人住,個站都唔知擺邊好
跟住長青邨地底又有條長青隧道,又要諗計避開 ...
唔係話師兄你冇道理,但點解當年荔景也可以興建到地鐵站的?而家計劃中既北港島線紅磡去會展又係咪要避開紅隧的呢?

kei_hk 發表於 2018-1-8 15:43

叫MTR 接手做 248M & 249M﹐提供免費轉乘鐵路﹐這就最具成本效益。

真係起新支線﹐就請先建議成條線的走線及車站確實位置才討論。

jpoon 發表於 2018-1-8 17:32

shing2664 發表於 2018-1-8 15:12
唔係話師兄你冇道理,但點解當年荔景也可以興建到地鐵站的?而家計劃中既北港島線紅磡去會展又係咪要避開 ...
當年荔景站有乜嘢要避?至於紅隧,沙中綫走綫咪避開咗囉?北港島綫又唔係行海,駛乜避?

shing2664 發表於 2018-1-8 17:41

jpoon 發表於 2018-1-8 17:32
當年荔景站有乜嘢要避?至於紅隧,沙中綫走綫咪避開咗囉?北港島綫又唔係行海,駛乜避?
...
荔景始終係山上,我認為如果要興建青衣南站,應以架空天橋,好似西鐵錦上路至屯門那段咁,叫青衣延線,暫不談興建成本
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 要興建青衣南站可行嗎?