284 發表於 2018-1-8 13:46

屯九綫<>東九龍綫

將最近嘅討論link up埋一齊,其實屯九綫大可以直接伸延到鑽石山,直通東九龍綫,做一條「新東西綫」。

設想中走綫:

屯門泳池(東西綫) - 掃管笏 - 黃金海岸 - 青龍頭 - 深井 - 麗城 - 荃灣西(東西綫) - 美孚(東西綫/荃灣綫) - 奧運(東涌綫) - 油麻地(荃灣綫/觀塘綫) - 何文田北 - 宋皇台(東西綫) - 新蒲崗 - 鑽石山(觀塘綫/東西綫) - 彩雲 - 順利 - 安達臣 - 翠林 - 寶琳(將軍澳綫)

PSKYeung 發表於 2018-1-8 15:18

可以延伸至科大嗎﹖

AV296 發表於 2018-1-8 16:36

PSKYeung 發表於 2018-1-8 15:18
可以延伸至科大嗎﹖

科大會夠客去支撐一條重型鐵路?

ryandroid 發表於 2018-1-8 17:20

東九半山客量同南港島綫一樣,拉上山真係無咩必要,屯九綫拉去megabox 同觀塘碼頭同麗港城會更滿足屯門洪水橋嘅人去東九嘅需求,東九龍綫應該開支綫去藍田或者麗港城轉觀塘綫或者屯九綫就差唔多,真係係想屯九去到半山區嘅就麗港城之後直接拉去秀茂坪站同東九龍綫轉乘,話唔定可以吸多啲將軍澳客經秀茂坪去megabox 、啟德、旺角、荃灣及新界大西北等等

jpoon 發表於 2018-1-8 17:28

對東邊走綫頗有保留
觀塘商貿區更值得有一條重鐵,同埋你條走綫又宋皇臺又鑽石山,鑽石山有冇咁多位畀你咁起先?

DIH 發表於 2018-1-8 22:36

我一直以來的盤算係:
.東九半山同啟德輕軌聯線成圈,於不同位置轉乘觀塘線、東西線及以下重鐵
.另建重鐵連接(+科大)寶琳、秀茂坪、觀塘、麗港城、勵業街、啟福道、九龍城、何文田北、旺角/油麻地,然後向西北行,之後匯入東涌線定開山劈石入屯門就另計。

巴士的膠 發表於 2018-1-9 14:08

我反而覺得屯九線唔會出現,反而會起屯港線
而另一邊會去人工島嘅係第二條南北走廊
東西九龍線似乎已經難產,如果推東大嶼,九東作為CBD2嘅定位可能「唔講等於唔存在」

284 發表於 2018-1-10 20:47

巴士的膠 發表於 2018-1-9 14:08
我反而覺得屯九線唔會出現,反而會起屯港線
而另一邊會去人工島嘅係第二條南北走廊
東西九龍線似乎已經難產 ...

屯港綫市區部分冇開拓到新客源,政府只會起到去南昌叫你轉東涌綫過海。相反屯九綫如果直入東九龍大把新客源,潛力就好大。

053h4 發表於 2018-1-10 21:20

053h4 發表於 2018-1-10 21:21

頁: [1] 2
查看完整版本: 屯九綫<>東九龍綫