eternalflame 發表於 2018-1-11 14:44

啟德EFLS會有支線定係會擴大規模?

無聊走去海濱事務委員會睇會議簡報,係啟德大道公園同車站廣場的簡報,發現啟德站附近的EFLS走線有蠱惑。
1)由啟德站伸向東北,去啟泰苑以東同四美街?

2)由啟德站伸向西南,經過啟德體育園區北面,去宋皇臺公園方向?

你好嗎 發表於 2018-1-11 20:09

上面伸去鑽石山甚至上慈雲山都得;西南面伸去土瓜灣甚至入埋黃埔都得呢

ricky 發表於 2018-1-11 21:03

你所講的「啟泰苑」,係唔係指景泰苑?

DIH 發表於 2018-1-11 21:46

呢個project真係一路都神神秘秘,唔知最後會變成乜野。:lol
唔通想用單軌做返九鐵講過而無做到的沙中線走線(慈雲山同翔龍灣都被港鐵一腳伸開)?
落黃埔,再穿埋紅磡、尖東過高鐵站就正。

ryandroid 發表於 2018-1-11 22:32

五年前咨詢我都俾過意見政府拆綫,一條係y 型支綫觀塘>郵輪碼頭>啟德>鑽石山及觀塘>郵輪碼頭>宋皇臺>九龍城廣場>樂富,一條係九龍灣>九龍灣西>啟德>九龍城碼頭>土瓜灣>蕪湖街>何文田,不過上年再咨詢我都係建議留返啲錢去東西九龍綫會仲實際

eternalflame 發表於 2018-1-11 23:38

ricky 發表於 2018-1-11 21:03
你所講的「啟泰苑」,係唔係指景泰苑?

係打錯了

epsilon 發表於 2018-1-12 00:40

圖一所指北邊分支,江湖傳聞會屈個大彎落返九龍城內部...

圖二所指南邊分支,似乎就去宋皇臺公園方向嗰條先係真走線,
貼近宋皇臺站嗰堆高密度發展、傲雲峰、十三街、翔龍灣。
而體育園東面嗰條原始走線會放棄,嗰邊客源少好多。

反而東面,即係九龍灣、觀塘嗰段先至精彩...

ricky 發表於 2018-1-12 10:11

eternalflame 發表於 2018-1-11 23:38
係打錯了

EFLS係地面定地底起?

巴士的膠 發表於 2018-1-12 10:27

ricky 發表於 2018-1-12 10:11
EFLS係地面定地底起?

據說係架空

ricky 發表於 2018-1-12 10:30

巴士的膠 發表於 2018-1-12 10:27
據說係架空

咁樣起,真係好似清風街天橋咁近民居:lol
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 啟德EFLS會有支線定係會擴大規模?