KL631 發表於 2006-6-13 22:56

投考公務員問題

小弟日前遞交申請書,欲投考入境事務助理一職。但佢既最低要求
係會考五科及格(包括中、英文),而小弟不幸地中文科係不及格:'(,
但若持有IVE HD既話,應否再補考會考中文科?

謝解答:)

da54 發表於 2006-6-13 23:41

以我所知,只要唔符合最低要求,in 都唔會有.....
更何況你 apply 呢個係熱門職位....

cruisesnet 發表於 2006-6-14 07:44

原帖由 da54 於 2006-6-13 23:41 發表
以我所知,只要唔符合最低要求,in 都唔會有.....
更何況你 apply 呢個係熱門職位....

但係佢有hd, so 佢既學歷係比中五高

hr1918 發表於 2006-6-14 10:35

原帖由 cruisesnet 於 2006-6-14 07:44 發表

但係佢有hd, so 佢既學歷係比中五高

唔好話HD ,大學生都通街都係,咁既情況比較之下就一定無咁著數
當然又唔係話實無機會,但唔好咁大期望喇

ricky 發表於 2006-6-14 12:01

原帖由 KL631 於 2006-6-13 22:56 發表
小弟日前遞交申請書,欲投考入境事務助理一職。但佢既最低要求
係會考五科及格(包括中、英文),而小弟不幸地中文科係不及格:'(,
但若持有IVE HD既話,應否再補考會考中文科?

謝解答:)

雖然呢個位最低要求只係中五學歷,但可能會有大學學歷以上的人應徴。
公務員的工作較為穩定,而入職薪金亦較私人公司高...
但現時的薪金福利已經同以前差好遠

marioso 發表於 2006-6-14 12:19

況且,今年會考中文科已經係最後一年考舊課程,出年轉新課程
又有校內評核又要oral,都唔知點考.......:L

cong 發表於 2006-6-20 16:06

limited 發表於 2006-6-20 19:00

原帖由 cong 於 2006-6-20 16:06 發表
考公務員試啦,中文合格應該ok

CRE 的成績不能取代會考成績的
頁: [1]
查看完整版本: 投考公務員問題