herobrine 發表於 2018-2-11 19:06

南港島線列車車速一問

想知而家南港島線金鐘<-->海洋公園既最高速度係幾多
之前聽過話唔知咩問題要限50km/h 但通車以來咁耐搭過咁多次感覺唔止50km/h 咁慢

i-Lens 發表於 2018-2-11 23:36

當年環評時個設計就咁既,起好通車後仲係唔係咁就等其他高手解答
http://www.epd.gov.hk/eia/register/report/eiareport/eia_1852010/EIA/PDF/Appendices/3%20Noise/Appendix%203.6_all.pdf

Kaix 發表於 2018-2-12 09:31

i-Lens 發表於 2018-2-11 23:36
當年環評時個設計就咁既,起好通車後仲係唔係咁就等其他高手解答
http://www.epd.gov.hk/eia/register/repo ...

其實點解要開咁慢?成4公里就算開到列車極速80km/h都覺慢喇,馬鞍山綫的石門至大水坑3公里都行100-110km/h

284 發表於 2018-2-12 19:14

Kaix 發表於 2018-2-12 09:31
其實點解要開咁慢?成4公里就算開到列車極速80km/h都覺慢喇,馬鞍山綫的石門至大水坑3公里都行100-110km/ ...

馬鞍山綫係重型鐵路,南港島綫只係中型鐵路,點同?

KP3805 發表於 2018-2-12 19:37

順帶提下,南港島線有幾段路係減o左速

- 海洋公園往黃竹坑
- 黃竹坑往利東

好似仲有, 不過唔肯定

053h4 發表於 2018-2-12 21:48

miklcct 發表於 2018-2-13 12:23

南港島線係以重型鐵路嘅規格興建

lokwah2a 發表於 2018-2-13 13:31

Kaix 發表於 2018-2-13 19:50

南港島綫並非膠輪系統,而係三卡版的一般港鐵列車,極速係80km/h

Kaix 發表於 2018-2-13 19:58

lokwah2a 發表於 2018-2-13 13:31
不會啦
馬鞍山預留將來變8卡車

如果你係指橋樑的負重都仲有可能,但路軌負重係列車軸重,而非一整列車的總重量,同樣規格的車廂不論3卡定8卡定16卡,路軌所承受的軸重都係一樣
頁: [1] 2
查看完整版本: 南港島線列車車速一問