LN9267 發表於 2006-6-14 23:49

Youtube如何save影片到我的電腦?

如題,thx.

ATR109 發表於 2006-6-14 23:59

http://blog.kej.tw/2006-01/01/download-file-from-google-video-and-youtube/

LN9267 發表於 2006-6-15 00:24

ATR109兄,但我想用Windows Media Player開Youtube影片。

Thx.

ccicoltd 發表於 2006-6-15 09:13

原帖由 LN9267 於 2006-6-15 00:24 發表
ATR109兄,但我想用Windows Media Player開Youtube影片。
Youtube 的影片格式一律為 Flash Video (*.flv),這類檔案並不能
用 WMP 播放。

3ad150 發表於 2006-6-15 12:40

我想問這種下載方式是否違法?
不論在家中電腦收看還是再分發

ATR109 發表於 2006-6-15 18:47

原帖由 LN9267 於 2006-6-15 00:24 發表

Thx.

個網下面有教埋點用Riva FLV Encoder將flv檔轉成mpg

tsoikc 發表於 2006-6-15 19:11

原帖由 3ad150 於 2006.6.15 12:40 發表
我想問這種下載方式是否違法?
不論在家中電腦收看還是再分發

呢個問題都係小弟所擔心的問題, 因為我覺得
呢d野始終係有版權的, 所以youtube先唔比人
download落來. 因為未經持有人同意都唔可以
隨便download呢d短片.

利益申報: 本人從來只會在youtube上觀看, 遇上喜
歡看的, 會save條link.

LN9267 發表於 2006-6-17 18:28

原帖由 ATR109 於 2006-6-15 18:47 發表

個網下面有教埋點用Riva FLV Encoder將flv檔轉成mpg

但點安裝Riva FLV Encoder?我英文差。

Thx.

kmb3asv3 發表於 2006-6-17 21:41

呢個網頁同你直接下載個FLV檔案落黎,
唔駛搵黎搵去 ;P

http://keepvid.com/

跟住, 想唔轉去MPG就用windows media player睇到,
去download FLV codec咪得囉 :)

以下呢個codec pack小弟誠意推介,
有齊晒Divx, Xvid, Quicktime, Real, FLV 等等........

K Lite Codec pack v1.53

fungch 發表於 2006-6-17 22:08

頁: [1] 2
查看完整版本: Youtube如何save影片到我的電腦?