timewater 發表於 2018-2-21 17:39

沙中綫通車後, 其實現有東鐵綫可以唔使改名做「南北綫」

對於極大部份香港市民嚟講, 沙中綫過海段通車後, 實際上只係現有東鐵線延長兩個站(會展同金鐘)
所以我覺得唔使勞師動眾去將「東鐵綫」改名做「南北綫」。因為改路線名涉及極多成本, 燈箱要換, 遊客睇舊既旅遊書會造成不便

改名做「南北綫」完全無任何好處。

GK3258 發表於 2018-2-21 18:34

基本上咩綫通車都要勞師動眾,全部野都要改,咁唔差在改埋命。工夫唔多好多,但名就貼切啲,而且可以順利去九鐵化。

qunow 發表於 2018-2-21 19:27

「東西線」+「東鐵線」容易混淆

dogdog002 發表於 2018-2-21 21:59

基本上咩綫通車都要勞師動眾,全部野都要改,咁唔差在改埋命。工夫唔多好多,但名就貼切啲,而且可以順利去 ...

其實東西,南北綫都唔算係港鐵化

話晒都係新名

係就應該叫啟德綫,羅湖綫就似番地鐵啦;P

Hopuco 發表於 2018-2-21 23:16

東西走廊同南北走廊係九鐵提出既,何來去九鐵化呢…
相比起南北綫,依家東鐵線既先不倫不類,九廣鐵路本身已經係一條九龍至廣州既鐵路,又要加上線字,語境上"鐵"同"線"係講緊同一樣野,其實係多此一舉…

HV9990 發表於 2018-2-22 01:18

Hopuco 發表於 2018-2-21 23:16
東西走廊同南北走廊係九鐵提出既,何來去九鐵化呢…
相比起南北綫,依家東鐵線既先不倫不類,九廣鐵路本身 ...

應該話兩條走廊個名最先係喺政府啲研究報告度出現

VanossChan520 發表於 2018-2-22 04:31

其實如果「東西綫」通車果陣,東鐵綫同時改名為「南北綫」會唔會好啲?

timewater 發表於 2018-2-22 09:50

基本上咩綫通車都要勞師動眾,全部野都要改,咁唔差在改埋命。工夫唔多好多,但名就貼切啲,而且可以順利去 ...

西鐵綫延長去紅磡都係照叫西鐵綫
咁東鐵綫延長兩個站去金鐘, 做咩事要改名?

東鐵綫日後可以照叫返東鐵綫
現時西鐵同馬鞍山綫可以照叫返西鐵綫, 或者屯馬綫

eternalflame 發表於 2018-2-22 12:18

VanossChan520 發表於 2018-2-22 04:31
其實如果「東西綫」通車果陣,東鐵綫同時改名為「南北綫」會唔會好啲?

感覺上係會一齊改名

eternalflame 發表於 2018-2-22 12:21

timewater 發表於 2018-2-22 09:50
西鐵綫延長去紅磡都係照叫西鐵綫
咁東鐵綫延長兩個站去金鐘, 做咩事要改名?

延長幾多個站同改唔改名無邏輯上關係喎

頁: [1] 2
查看完整版本: 沙中綫通車後, 其實現有東鐵綫可以唔使改名做「南北綫」