2A_DL13 發表於 2006-6-15 08:32

皇崗口岸及深港西部通道擬設往深圳機場的新巴士線

以下報導摘自相關報導:

機場擬增設七公交線

目前的確前往深圳機場的交通很不方便,但在地鐵通至深
圳機場後,巴士又是否真的那麼大需求?

不過對於皇崗口岸及西部通道增設新新巴士線前往機場,
對於香港人絕對是好消息。

guia 發表於 2006-6-15 13:26

原帖由 2A_DL13 於 2006-6-15 08:32 發表
以下報導摘自相關報導:

機場擬增設七公交線

目前的確前往深圳機場的交通很不方便,但在地鐵通至深
圳機場後,巴士又是否真的那麼大需求?

不過對於皇崗口岸及西部通道增設新新巴士線前往機場,
對於香 ...

香港去寶安機場仲有渡輪提供服務架

U-157星之Kelvin 發表於 2006-6-15 14:29

原帖由 guia 於 2006-6-15 13:26 發表
香港去寶安機場仲有渡輪提供服務架
班次唔方便,又比較貴($200/程)
巴士反而吸引人坐($80/程)
除HK Airport to 深圳 Airport就多人坐外,
HK 市區to 深圳 Airport吸引力不大,但都尚算多客(中旅社要買深圳出發機票先可以優惠價$120購買)

ksmbh 發表於 2006-6-15 20:18

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-6-15 14:29 發表

班次唔方便,又比較貴($200/程)
巴士反而吸引人坐($80/程)
除HK Airport to 深圳 Airport就多人坐外,
HK 市區to 深圳 Airport吸引力不大,但都尚算多客(中旅社要買深圳出發機票先可以優惠價$120購買)

深圳機場始終多機飛內地城市,
不過我估部分人係搭火車羅湖轉中巴遮.

053h4 發表於 2006-6-15 23:28

2A_DL13 發表於 2006-6-15 23:57

原帖由 053h4 於 2006-6-15 23:28 發表
皇崗口岸有車去深圳機場的話, 如果以特快線的方式營運
對環島經營的深圳機場到香港的路線是個很大的威脅

明顯不是快線,又要經深南大道、又要行新洲路
,真係紛紛中上去濱河大道搭沙頭角的那條新線
會仲快!

yevgeny 發表於 2006-6-16 00:59

原帖由 2A_DL13 於 2006-6-15 23:57 發表

明顯不是快線,又要經深南大道、又要行新洲路
,真係紛紛中上去濱河大道搭沙頭角的那條新線
會仲快!

報紙寫話行完深南大道然後行廣深高速,應該係福田車站
上高速,唔慢。

fai 發表於 2006-6-16 09:19

我估此線模式同香港機場既A線相似,快唔快見仁見智。

原帖由 yevgeny 於 2006-6-16 00:59 發表

報紙寫話行完深南大道然後行廣深高速,應該係福田車站
上高速,唔慢。

2A_DL13 發表於 2006-6-16 11:24

原帖由 fai 於 2006-6-16 09:19 發表
我估此線模式同香港機場既A線相似,快唔快見仁見智。

我的意思正如此,對深圳居民來說當然快,甚至可令330有調整
票價的壓力,因為競爭多了。不過如果與環島比較,絕對不是快
線。(環島的,不會在深圳市區上落客嘛!)

yevgeny 發表於 2006-6-20 18:25

原帖由 2A_DL13 於 2006-6-15 08:32 發表
皇崗口岸及西部通道增設新新巴士線前往機場

明想同赤鱲角機場爭內地線嘅客仔啦!

好似香港飛上海同深圳飛上海嘅航班依家一律停浦東,遠
到嚇親人,今年稍後時間俾深圳飛上海嘅航班停番虹橋舊
機場,再結合埋深港陸路配套,華東一帶嘅客仔好難唔再
走梗一截去深圳坐飛機啫,sorry離題...

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 皇崗口岸及深港西部通道擬設往深圳機場的新巴士線