BR773 發表於 2018-2-23 19:28

大陸人月台煲煙 港鐵職員唔執法

聽朋友講係因為張告票出咗境就無效力,所以職員出咗都無用
「港鐵重申,在港鐵範圍不准吸煙,違者可能會被檢控。一般情況下,港鐵職員會先勸喻及提醒乘客,若不遵從,才考慮作出檢控。」但條例就寫「凡藉告示而禁止在鐵路處所的任何其他部分吸煙,則任何人不得在該部分吸食或攜有任何形式的已燃點的煙斗、雪茄或香煙或無遮蓋火焰,違者最高可被罰款5000港元。」即係即時定唔即時罰?

https://hk.news.yahoo.com/%E9%81%B8%E6%93%87%E6%80%A7%E5%9F%B7%E6%B3%95-%E5%85%A7%E5%9C%B0%E7%94%B7%E6%9C%88%E5%8F%B0%E5%90%B8%E7%85%99-%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E6%96%A5%E8%81%B7%E5%93%A1%E4%B8%8D%E6%AA%A2%E6%8E%A7-110812316.html

clivetock 發表於 2018-2-23 22:28

「可被罰款5000港元」,即係可以罰可以唔罰,亦都可以罰少過5000,視乎執法嘅港鐵職員有冇行使酌情權,而港鐵自己都話會先勸喻唔聽先至告

至於如果嗰個大陸人出咗境冇交罰款點算,應該可以要求警方唔比呢個人再入境,理論上仲可以向法庭申請通緝令,然之後要求大陸通緝佢移交比香港處理,不過港鐵多數唔會晒時間晒心機做呢啲程序架啦

深圳比亚迪 發表於 2018-2-23 22:48

臥龍-廣鐵肇段 發表於 2018-2-24 01:36

咁得閒去開廣播驅趕起站內影車嘅鐵路迷,卻唔理起站台吸煙嘅強國人。

AD15113 發表於 2018-2-26 15:34

幾年前有一次有個年青人喺 車箱入面食m記餐, 咁啱有個著制服職員搭車 在職員都係口頭警告咗個乘客就算, 所以唔存在華職員對什麼類型乘客已採取執法

S3BL470@98A 發表於 2018-2-28 00:22

lsc04d11 發表於 2018-2-28 19:38

S3BL470@98A 發表於 2018-2-28 00:22
有可能是鐵路稽查不懂得普通話,未能警告果位內地乘客。

totally agree
成日都唔知港鐵HR點請人,可能好多都識普通話,但唔會講囉。
不得不讚有D職員好勇敢講,但真係冇內地人會聽得明O個D普通話。

東鐵綫或紅磡站(直通車)就係多呢D客,點解唔派多D有基本普通話既職員呢? (浸大生就係有呢個優勢啦!:lol)

dogdog002 發表於 2018-3-3 00:46

AD15113 發表於 2018-2-26 15:34
幾年前有一次有個年青人喺 車箱入面食m記餐, 咁啱有個著制服職員搭車 在職員都係口頭警告咗個乘客就算, 所 ...

職員見過好多種,分分鐘佢只係一個車長,只能口頭警告下了事

相反係西鐵成日都見有兩個女港鐵職員著制服

係車廂入面巡專係捉

見一個捉一個

唔知而家仲有無
頁: [1]
查看完整版本: 大陸人月台煲煙 港鐵職員唔執法