rheneaschoi 發表於 2018-3-2 09:49

[回憶]港島綫往金鐘

bam1a 發表於 2018-3-2 11:46

想問下呢張野係幾時影同係因爲乜事要暫時停止上環-中環嘅區段?
係咪因爲香港站?

deep3@italk 發表於 2018-3-2 12:01

想問下呢張野係幾時影同係因爲乜事要暫時停止上環-中環嘅區段?
係咪因爲香港站? ...

為配合西港島綫軌道工程,港鐵於2011年8月5日晚上11時30分至8月8日清晨暫時關閉上環站,以便作出有關工程。工程期間,港島綫列車以金鐘為終點站,不會駛至上環及中環站。

From 2011年上環站暫停服務交通安排 | 香港鐵路大典

pcckw 發表於 2018-3-2 12:02

係咪因爲香港站? ...

應在2011年8月首個周末,為配合港島線西延的上站後調頭路軌改動,因而暫停金鐘至上環之間的服務。

KMBAVC19 發表於 2018-3-4 10:13

當時龜鐵出奇地換曬所有牌嘅文字,連升降機把人聲都要改,都算係幾肯洗錢(買車又唔見你洗多啲,呢啲用得三日咁大把嗰啲又肯洗錢,東涌綫車加走機場快綫嘅車又肯洗錢貼此門唔開)

畀我做就起入口閘機、扶手電梯上面貼大字報寫住「是日所有港島線列車僅來往金鐘-柴灣,往上環請在金鐘轉接駁巴士」
再全日洗腦式預錄人肉廣播講番今日嘅安排,再mute咗部升降機把聲就算數
一張大貼紙成幾蚊張但用得嗰三日你又肯去整真係服過咗你,其他地方又唔見你肯畀錢

cruisesnet 發表於 2018-3-4 10:32

當時龜鐵出奇地換曬所有牌嘅文字,連升降機把人聲都要改,都算係幾肯洗錢(買車又唔見你洗多啲,呢啲用得三 ...

因為要斬斷港島線最繁忙既一段係一件大事,
本身已經容易出現混亂,
而且避吾到工作日,基本上吾容許出任何差池.
落重本整好D標誌可以理解

icecone 發表於 2018-3-4 22:52

當時龜鐵出奇地換曬所有牌嘅文字,連升降機把人聲都要改,都算係幾肯洗錢(買車又唔見你洗多啲,呢啲用得三 ...

從來"往上環"既意思都係"往上環方向",唔係個班車去上環,駛鬼咁樣痴label 浪費資源咩
唔通將軍澳綫北角-油塘非繁要遮"往康城"

觀塘綫夜晚要改做 "往彩虹"等咩

廣播清楚再貼幾個告示乜都夠
頁: [1]
查看完整版本: [回憶]港島綫往金鐘