eternalflame 發表於 2018-3-9 08:00

RDS-2014項目進度

由於舊帖已經鎖上,故開新帖繼續討論
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1029700&highlight=RDS&mobile=no

昨天港鐵公佈全年業績的簡報,預告將於今年下半年遞交北港島線建議書
RDS-2014現時仍有洪水橋站及南港島線西段未有遞交建議書之時間表外,其他項目的建議書均已遞交

計劃 港鐵提交建議書時間 規劃/公眾諮詢時間
屯門南延線 2016年底2018年諮詢
北環線及古洞站 2017年3月2018年諮詢
東九龍線 2017年7月2018年詳細設計
東涌西延線及東涌東站 2018年2018年詳細設計
北港島線2018年下半年2018年詳細設計
洪水橋站未有時間表未有時間表
南港島線西段 未有時間表未有時間表

立法會鐵路事宜委員會將於4月10日討論RDS-2014的推展情況

ben1985623 發表於 2018-3-9 12:02

我最需頂動工係北港島線

深圳比亚迪 發表於 2018-3-9 12:30

eternalflame 發表於 2018-3-9 14:54

深圳比亚迪 發表於 2018-3-9 12:30
深圳人口超過香港一半,一年就有幾條線路動工,
香港幾年才興建一條

兩地對於規劃個模式都唔同,報批方式又唔同,點樣可以直接比較?

深圳個第4期都要分開兩批報上去,但都唔係條條批准喎,宜家唔係講緊第4期第2批變左第5期咩?
發改委早排先提高左地鐵報批門檻,又剎停左部份二三線城市同一批省會城市的地鐵,避免發大地方債務

TYChow 發表於 2018-3-9 17:08

ben1985623 發表於 2018-3-9 12:02
我最需頂動工係北港島線
北港島線如只停於添馬,等同廢線一條。
倒不如先處理東九龍線先啦!
甚至不如反對北港島線算數!

JX9097 發表於 2018-3-9 17:19

TYChow 發表於 2018-3-9 17:08
北港島線如只停於添馬,等同廢線一條。
倒不如先處理東九龍線先啦!
甚至不如反對北港島線算數!

政府已經跪低咗唔拆港島線
要行番轉頭基本上係唔可能

交匯都可以分流到北角樽頸嘅
(例如灣北/ 金鐘可以直接坐將軍澳線, 唔需要再經港島線)
只係唔會好似拆線咁明顯

所以唔等於北港島線冇存在價值

053h4 發表於 2018-3-9 17:49

TYChow 發表於 2018-3-9 19:13

JX9097 發表於 2018-3-9 17:19
政府已經跪低咗唔拆港島線
要行番轉頭基本上係唔可能

問題係邊條線由堅尼地城拉去交椅州?

(港島線?將軍澳線?東鐵線?定係西部外走廊的「新線」呀?)

RDS2014無考慮「交椅洲填海」的新增乘客需求!
如何避免在港島區製造轉車樽頸?

eternalflame 發表於 2018-3-10 10:20

TYChow 發表於 2018-3-9 19:13
問題係邊條線由堅尼地城拉去交椅州?

(港島線?將軍澳線?東鐵線?定係西部外走廊的「新線」呀?)

做RDS-2014個時都未提出東大嶼發展,所以規劃上RDS-2014係相對地落後

發展局係土地供應專責小組會議話,宜家申請緊撥款做跨越2030的策略性運輸基建研究。RDS-2014個規劃年度係2031年,新嘅策略性研究就會覆蓋埋2031-41年

LN9267 發表於 2018-3-10 11:36

053h4 發表於 2018-3-9 17:49
其實個別站友思維係all of nothing, 我好難理解

個人覺得, 要嘈慢慢嘈, 起左北環線, 屯門南線, 東九龍線 ...

講真,北港島線造成港島 VS 九龍東 VS 將軍澳 VS 新界西,關係錯綜複雜,所以爭議很大。

觀塘線兩度沒有過海已經令九龍東居民不喜歡將軍澳居民,而坑口和寶琳居民不喜歡日出康城分走班次,爭吵無日無之。

反而,屯門南最容易做,地區層面只需要在屯門區議會諮詢,容易做很多。

東九龍線牽涉觀塘區、黃大仙區和西貢區的資源爭奪戰,要達成共識不容易。
例如觀塘區議員要求藍田山有站,黃大仙區議員要求慈雲山有站。

北環線更難做,因為牽涉東北發展,雖然元朗和北區區議會要求北環線,但社會對走線聲音大。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: RDS-2014項目進度