qunow 發表於 2018-3-11 14:12

山頂纜車的運力

考慮到對山頂纜車服務的需求,在現在營運商在準備更換設施以擴闊限界來增加每列纜車的容量的情況下,有沒有透過雙線化來加密班次的可能性?
以現代的技術,在現有路軌旁邊(可能或者再山邊上一點的位置以確保景觀?)再弄一條路軌有可行性嗎?
或者要不然的話,在現有線路之上高架另一條線路呢
或者即使不這樣大工程的話,沿線如果增加幾段比較短的交換用雙向線段,應該也可以容許每方向同時有比較多的列車行駛?
還有就是,纜車有位置可以加到三卡嗎?

AVBWU291 發表於 2018-3-11 17:21

沿線如果增加幾段比較短的交換用雙向線段,應該也可以容許每方向同時有比較多的列車行駛?
原來您是纜車司機 - 伴我纜車深度行

纜車識郁係因為條綱纜,設計問題令同時間只能有2部纜車運行

284 發表於 2018-3-11 18:11

纜車係一條纜頭尾兩端,好似鐘擺咁同時拉兩抽車,一抽上就同時一抽落,點加車? 樓主的建議令人哭笑不得。

AVBWU291 發表於 2018-3-11 18:19

纜車係一條纜頭尾兩端,好似鐘擺咁同時拉兩抽車,一抽上就同時一抽落,點加車? 樓主的建議令人哭笑不得。 ...

樓主唔識纜車運作啫,又唔怪得佢嘅。

053h4 發表於 2018-3-11 18:52

tfzoofsss 發表於 2018-3-11 19:32

加車就話一定唔可行,不過加卡呢樣野唔係冇得諗,好似ocean express都用緊長車行,不過現有月台長度唔capable,一定要用貫通型車卡。

groom1002 發表於 2018-3-11 21:11

tfzoofsss 發表於 2018-3-11 19:32
加車就話一定唔可行,不過加卡呢樣野唔係冇得諗,好似ocean express都用緊長車行,不過現有月台長度唔capab ...
除非設計倒退,由山頂纜車變成吊車,好像迴轉壽司碟密密來

DIH 發表於 2018-3-12 10:10

纜車係一條纜頭尾兩端,好似鐘擺咁同時拉兩抽車,一抽上就同時一抽落,點加車? 樓主的建議令人哭笑不得。 ...
纜車唔一定只可以行兩架,三藩市著名的路面纜車就係用grip,纜有纜行,架車要行先鉗落去。

至於山頂纜車改唔改制,考慮到歷史因素我就唔想佢大改。

kei_hk 發表於 2018-3-12 10:46

DIH 發表於 2018-3-12 10:10
纜車唔一定只可以行兩架,三藩市著名的路面纜車就係用grip,纜有纜行,架車要行先鉗落去。

至於山頂纜車 ...

三藩市的一個﹐我都唔係太明其運作原理。

其實部車本身是否有動力?
地底條纜是否只係提供輔助動力﹐用吊車的原理﹐夾實條纜上斜?

定係部車係無動力﹐車要行(加速)的時間就用吊車原理﹐夾實條纜行走。
當要減速/停車的時間﹐就放開條纜﹐靠車本身的剎車系統控制?

DIH 發表於 2018-3-12 11:40

kei_hk 發表於 2018-3-12 10:46
三藩市的一個﹐我都唔係太明其運作原理。

其實部車本身是否有動力?

部車應該係冇動力,停車時放開個grip並由車上煞車系統煞停。遇有兩條纜交叉的位置,就放開個grip滑行過路口再夾返。
頁: [1] 2
查看完整版本: 山頂纜車的運力