da54 發表於 2018-3-16 00:07

港鐵落馬洲站接受支付寶、微信支付的售票機

早前路過落馬洲站,見到新增設接受支付寶、微信支付的售票機......
接受支付寶、微信支付的售票機只有兩部

收現金的機唔能夠用支付寶、微信支付,反之亦然,另外告示特別提醒有免費 wifi,方便上唔到網用支付寶、微信支付的人 (落馬洲或者無乜問題,但將來擴展到其他站,大陸客上唔到網俾錢的問題或會浮現)

專用售票機上面,原本收現金的位置,變成一個 QR code 閱讀器

買飛的程序和平時差不多,不過選擇好車票後,要按綠色的付款按鈕

之後便要打開電話上的 QR code ,讓掃描器閱讀,確認後便會出票。

根據本人觀察,付款程序所需時間大致正常。使用的人數亦不少,主要都是大陸客......

he3543 發表於 2018-3-16 01:15

邊到地方的人黎香港都好,渣渣林叫佢買張八仔好過搞依樣搞個樣。
係關口你幫到佢買到張飛,出去城無八仔一樣食得屎。
一陣明明拍一拍卡就搞點的野,佢領部手機出黎賺搞。:L

SPkent 發表於 2018-3-16 08:06

尖沙咀及尖東站各有一部

對港人嚟講,一張八仔就夠

053h4 發表於 2018-3-16 09:27

DIH 發表於 2018-3-16 09:34

邊到地方的人黎香港都好,渣渣林叫佢買張八仔好過搞依樣搞個樣。
係關口你幫到佢買到張飛,出去城無八仔一 ...

佢地覺得整合晒落部電話好先進丫嘛,可能成廿年歷史的NFC科技又要另外帶張咭佢地覺得好落後唔想用/唔識用呢。;P

lokwah2a 發表於 2018-3-16 09:43

kei_hk 發表於 2018-3-16 09:48

lokwah2a 發表於 2018-3-16 09:43
大陸交通卡不是全國通行
支付寶和微信就得
你張八達通過關後已經冇用

離題一問 :

香港版的 "支付佬"﹐"V7 Pay"﹐是否可以在外地使用(不包括中國)?如可以﹐會唔會有額外的手續費產生?

kei_hk 發表於 2018-3-16 09:58

係關口你幫到佢買到張飛,出去城無八仔一 ...

MTR 都傻唔晒的﹐所以係要你買單程車票﹐唔係比你直接入閘﹐阻X住晒其他人入閘。

據聞...... MTR係有意將強國支付系統買單程票﹐測試完成後推廣到所有車站。
2個邊境車站 + TST + 銅鑼灣(好似)會係首批試用車站。

我估..... MTR 寧可要他們買單程車票﹐好過班客在客務中心慢慢排隊買八達通﹐阻住處理其他乘客票務問題。
要班友在售票機面前慢慢摸﹐唔駛派人處理﹐慳人手﹐慳成本;P

而個別 "旅客" 又可能只係在香港轉車過境﹐根本唔會在香港大量坐車﹐出張八達通會蝕按金手續費。

kei_hk 發表於 2018-3-16 10:10

DIH 發表於 2018-3-16 09:34
佢地覺得整合晒落部電話好先進丫嘛,可能成廿年歷史的NFC科技又要另外帶張咭佢地覺得好落後唔想用/唔識 ...

我只會講﹐2地文化差異 及 生活模式有所不同所致。

而家手機硬件情況我唔知﹐但係之前好多大陸機根本無NFC﹐所以大陸攪手機支付﹐基本上就只有QR Code方式。

要改變情況﹐就要靠大陸廠家+支付系統的改進及時間慢慢去改變。

對經常來港的大陸人來講﹐他們早已八達通跟身。
少來香港的人(唔計純過境目的 - eg.轉飛機)﹐只要有做功課都會去買八達通。

今次玩這個手機支付﹐硬係覺得MTR的高層想試下用這個方法﹐睇下可唔可以減輕客務中心的工作壓力(賣出及退回八達通的次數)。
難得又有一批強國人會用﹐就即管睇下會唔會再擴展去其他車站。:P

PS. 點解MTR唔推出接受手機支付系統﹐專門出售及退回八達通的自動售票機?;P

YY487 發表於 2018-3-16 10:27

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 港鐵落馬洲站接受支付寶、微信支付的售票機