rheneaschoi 發表於 2018-3-25 20:49

港鐵新款出入閘機內部

如題

dogdog002 發表於 2018-3-25 22:43

其實呢款好似仲衰過西鐵果代果堆:L

又大部反應又慢

不論設計定實用都比以前衰

GK9141 發表於 2018-3-26 21:26

dogdog002 發表於 2018-3-25 22:43
其實呢款好似仲衰過西鐵果代果堆

又大部反應又慢

仲有好窄
次次過一係第高隻手一係縮著過

西鐵果款真係最好,同埋好多其他國家都用(eg台北捷運)

shinobu 發表於 2018-3-29 23:09

西鐵冇記錯係日本機黎... 最新果啲係北方黎的...

koneotis 發表於 2018-3-29 23:30

shinobu 發表於 2018-3-29 23:09
西鐵冇記錯係日本機黎... 最新果啲係北方黎的...
新款藍色同西鐵果款其實係出自同一間法國廠Thales...
Thales係台灣有捷運同高鐵用
其實比人投訴反應慢
對比起日本果款一秒彈返出張單程票而言速度差不少

marcowong1011 發表於 2018-3-30 02:59

其實好多人根本唔識用活門機
下下等度門閂咗, 或者個mon 出請拍卡之類嘅字先拍卡
搞到塞曬係閘口, 造成部機效率低, 反應慢嘅假象
呢個情況更加隨早幾年棍機換mon 漫延開去
以前唔會有請拍卡呢三個字反而上手拍完下手就拍, 都唔會理佢過曬閘未
仲有d 人n 咁多張卡放埋一齊, 都係反應慢嘅原因之一 (都已經變成老生常談嘅事)

利申, 一日最少過呢款機四次
行住拍卡, 停都唔使停就過到
前一個拍完卡都未離開部機, 我已經拍落去, 人貼人咁行又過到
至今從未有失誤
最見得多係d 人hold 住張卡係reader 上空, 等度門閂咗先拍

HV9990 發表於 2018-3-30 14:04

koneotis 發表於 2018-3-29 23:30
新款藍色同西鐵果款其實係出自同一間法國廠Thales...
Thales係台灣有捷運同高鐵用
其實比人投訴反應慢

新款好似話最初係Thales,打後嗰啲由香港同中國廠OEM

clivetock 發表於 2018-3-30 22:21

marcowong1011 發表於 2018-3-30 02:59
其實好多人根本唔識用活門機
下下等度門閂咗, 或者個mon 出請拍卡之類嘅字先拍卡
搞到塞曬係閘口, 造成部機 ...

網上流傳話如果未閂門就拍卡有機會其實冇記錄到入閘紀錄,比職員捉到要罰錢,所以啲人可能為咗保險起見就等閂好門先拍卡,make sure部機記錄到開門先入閘

kei_hk 發表於 2018-4-1 23:09

clivetock 發表於 2018-3-30 22:21
網上流傳話如果未閂門就拍卡有機會其實冇記錄到入閘紀錄,比職員捉到要罰錢,所以啲人可能為咗保險起見就 ...

似係跟人太貼﹐前面的人都未過到一半(未過閘門)﹐部機未必準確分辨到前人是否已經開始行﹐而唔接受新交易。
後面的心急人又唔睇mon﹐結果又唔知交易唔成功需要再拍卡。

人又跟到前面一個貼一貼﹐以為拍到卡過閘機﹐實情係跟人尾偷雞過閘途票。

所以﹐過閘機最緊要聽聲加睇mon﹐睇mon係好緊要的﹐有懷疑其實係可以拍多次卡的﹐唔會扣多次錢的。

nwfb23 發表於 2018-4-2 10:23

我初初都係係跟住個節奏拍卡
但至從有幾次跟住強國人,佢地成日都行/轉到一半會返轉頭行多次,用埋我個token,要我去鬼咁遠既客務中心
我就唔敢咁快
頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵新款出入閘機內部