epsilon 發表於 2018-4-6 19:27

東西綫改名為咗避同東鐵綫撞名呢個理由成立的話,
叫橫貫線Traverse Line又得唔得呀?

tfzoofsss 發表於 2018-4-6 23:39

epsilon 發表於 2018-4-6 19:27
東西綫改名為咗避同東鐵綫撞名呢個理由成立的話,
叫橫貫線Traverse Line又得唔得呀? ...
其實條線性質同倫敦Crossrail有少少類似,由原有mainline(西鐵+馬鐵)再加地底新路段組成+連接東西+兩端都係住宅區+得少數人會坐足全程,叫做Crossrail Line都唔錯。

lkopeter 發表於 2018-4-7 02:13

groom1002 發表於 2018-4-4 13:02
唔係叫屯沙線? 屯門-烏溪沙東鐵線>沙中線
我都覺得屯沙綫順口過屯馬綫
一來食返烏溪沙個名
二來馬鞍山本身就屬於沙田區
不過咁改都可能令人誤以為條線去到沙田站
至於東鐵綫用返沙中綫呢個名都無可厚非
始終論東鐵車站數目計沙田區遠多過北區同大埔區
而且金鐘原本就係中環嘅一部分,亦食埋中西區個名

地鐵屯門線MTR 發表於 2018-4-7 10:44

lwb701 發表於 2018-4-6 14:50
其實東西線最易明,新界西去到新界東
你唔用其中一邊唔通某個區區議會會走出反對咩?...

我都識幾個以為遲D 東西綫係東鐵係紅磡即通西鐵經尖東番到屯門,因為呢條線其實都係新界東開去新界西,
同埋紅磡站個設計又令人覺得東鐵 D 車都可以直開到尖東,都幾易令人誤會
相反佢地就當左沙中綫係延長馬鞍山綫由大圍(沙田)經鑽石山去中環

東鐵綫同東西綫,比起同東涌線真係易誤會好多

053h4 發表於 2018-4-7 11:39

tcchoi 發表於 2018-4-7 14:20

屯鞍線
Tuen On Line

:lol:victory::victory::lol

da54 發表於 2018-4-7 15:00

Megabus 發表於 2018-4-5 13:31
咩野資料同證據都無,乜真係有人信?? 當年柯士甸站都有唔同名,再近期D,土瓜灣宋皇臺,就算港鐵職員仲要做 ...

無人知?層次未夠姐.....
宋皇臺個名未公佈前,一早已經有內部消息話係最後定案;P

Hongkonger 發表於 2018-4-7 18:57

有沒有考慮過東鐵 --> 中央綫,西/馬鐵 --> 半島綫?
東鐵位處香港中心走廊,中央綫帶有(南北)軸心的意味。
西/馬鐵則沿九龍半島行走,半島綫點明路線途徑九龍核心。

384047x 發表於 2018-4-7 21:44

既然都有東西同南北走向既線,學倫敦地鐵共用路軌方法整一條環線,港島線,將軍澳線,kt line,tw line形成一個圓ff

LN9267 發表於 2018-4-7 23:26

da54 發表於 2018-4-7 15:00
無人知?層次未夠姐.....
宋皇臺個名未公佈前,一早已經有內部消息話係最後定案
...
講真,看italk這裡的版友很多看post資歷資深,知道哪些網民得悉資訊最快最準。

以我自己觀察italk,巴士版就特工兄,鐵路版就樓主最快最準。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 【消息】沙中綫東西走廊已定名為「屯馬綫」(TML)