shing2664 發表於 2018-4-7 18:38

下年沙中線啟用後,慈雲山居民能否更方便前往鑽石山站?

而家就被慈雲山居民投訴要行幾層樓梯先上到條天橋

Quanta 發表於 2018-4-7 20:09

上邊條天橋?

shing2664 發表於 2018-4-7 20:19

慈雲山中心旁的天橋

aaron 發表於 2018-4-8 13:07

用家表示,駁腳位都唔方便,有無天橋都係咁落鑽石山。
同埋成個系統已經「完工」,就算下年開「沙中線」都唔會突然令慈雲山居民落山快咗啵。

另見:
http://bit.ly/2IBvxD5(搜查線:曲型天橋吸睛 實測超短行人輸送帶)
http://bit.ly/2IxKLJl(因為呢度響可見嘅將來都唔會有火車嚟到)

shing2664 發表於 2018-4-8 18:10

aaron 發表於 2018-4-8 13:07
用家表示,駁腳位都唔方便,有無天橋都係咁落鑽石山。
同埋成個系統已經「完工」,就算下年開「沙中線」都 ...

條天橋係咪駁唔到慈雲山中心呢?

simon_mme 發表於 2018-5-2 08:48

沙中線鑽石山站唔係近新浦崗果邊咪?關慈雲山乜野事?

053h4 發表於 2018-5-2 09:27

DIH 發表於 2018-5-2 10:20

simon_mme 發表於 2018-5-2 08:48
沙中線鑽石山站唔係近新浦崗果邊咪?關慈雲山乜野事?
因為N年前規劃係有慈雲山站,後來九鐵方案決定唔起改為輕便運輸系統,到最後連呢樣都冇埋,變成全程有蓋行人道(那些蓋也不太能遮風擋雨),唔想行就繼續等19M/37M/一日一班205M,成個慈雲山空歡喜一場。這些有蓋行人道係用政府沙中線撥款建造(見此第1114號合約),屬於沙中線工程一部分。

yukikong 發表於 2018-7-9 20:24

aaron 發表於 2018-7-9 21:50

yukikong 發表於 2018-7-9 20:24
到沙中線開左, 天橋就有人用的了, 同埋, Cut左D班馬線佢

朋友,你有去過慈雲山、用過天橋嗎?沙中線通車與否,與天橋有無人用,係兩回事來的。
頁: [1] 2
查看完整版本: 下年沙中線啟用後,慈雲山居民能否更方便前往鑽石山站?