sancouve 發表於 2018-4-16 17:00

timewater 發表於 2018-4-16 14:34
我唔明點解東鐵綫過海係都要改名做南北線
咁會造成好大混亂

咁又冇乜理由又東鐵,又東涌綫,又東西綫嘅
香港人唔亂遊客都會亂
咁既然有條東西,就索性整多條南北嚟呼應返
反正我哋呢啲老餅冇晒後,啲細路都唔會知咩叫東鐵、西鐵、馬鐵

ryumew 發表於 2018-4-16 20:36

南北線宁可改九廣線或者港深線萛了 , 然而羅湖站改深圳站亦可

tommywongch 發表於 2018-4-16 21:43

今次難搞嘅地方係要再命名,仲要係「3條綫」用同一個新名
不過坊間都唔會點理嫁啦

aristochan 發表於 2018-5-31 11:56

相信坊間系實際情景會習慣性地叫 從屯門\元朗搭西鐵去紅磡 紅磡-搭沙中線去九龍城、沙田,大圍-搭馬鐵去馬鞍山, 東鐵會繼續沿用原有叫法,搭東鐵、火車去紅磡,紅磡-搭東鐵、沙中線過海。

Ricky403 發表於 2018-5-31 12:52

3asv@59x 發表於 2018-4-15 11:06
港島線,其實都應該叫做北港島線啦
觀塘線,荃灣線,東涌線,可類似台北板南線原因而不改名

用到四字就學日本「京濱東北」線咁叫「西北馬紅」線啦:lol
東鐵線,過海後其實論走線叫「中央線」似乎幾唔錯下,夠老大feel;P
不過就爭在唔係直到中環,只到金鐘/中環南

hippohippohippo 發表於 2018-5-31 14:13

其實沒有特別規則的, 只是因為讀起來順耳, 好似"港珠澳大橋"咁, 無人講到點解"香港"自稱"本港", 但係"澳門"就自稱"本澳"(又唔叫"本門"?). 我估"屯馬線"都係因為聽來順耳, 倒轉"馬屯線"就好似無咁好聽
頁: 1 [2]
查看完整版本: 屯馬綫?東西綫?最終命名意見以及港鐵路綫命名分析