cx838 發表於 2006-6-20 18:04

深圳往北京火車

聽說有人說過由深圳或廣州去北京,是有高包列車的,請問
他的車次是那一個?謝謝!

millertong 發表於 2006-6-20 22:25

深圳往北京既火車,有兩班,分別係
K106 深圳 開 10:1715:45 到 北京西 需時 29小时28分钟 
T108 深圳 開 15:5215:22 到 北京西 需時 23小时30分钟

廣州往北京既火車,有三班,分別係
T16 廣州   開16:4214:58 到 北京西 需時 22小时16分钟 
T30 廣州   開10:5709:25 到 北京西 需時 22小时28分钟 
T98 廣州東 開17:0415:18 到 北京西 需時 22小时14分钟

比我搭我會搭T16/T98,因為停得少站(長沙,武昌,鄭州),比較安全
T30 停多三個站(韶關,郴州,保定)
但深圳往北京既火車T106停站達10個,K106車停達21個
仲有所停既站都唔係乜大城市,好似較危險

但內地既長途列車多數會晚點

PS: T16 多數較準,因為佢係廣鐵既品牌路線,其他慢車都會比佢行先

Hinata 發表於 2006-6-20 22:48

T16的車底更是國內的高級列車25T(雖然唔係BSP款,但比25K還是豪華一點),
廣鐵只有長沙北京的直特Z17/18及T15/16才用上25T車底(未計青藏車),絕對值得一試

Flores 發表於 2006-6-21 00:19

仲有T92 廣州東至沈陽北,中途停北京站開23:24翌日22:44到北京 需時23小時20分
呢趟車時間較差
不過最吸引ge地方係T92都係用25T車廂的
亦都係唯一一班去到北京站的京廣特快

cx838 發表於 2006-6-21 12:48

謝謝各位,我還在計劃中。

da54 發表於 2006-6-21 13:46

原帖由 millertong 於 2006-6-20 22:25 發表
PS: T16 多數較準,因為佢係廣鐵既品牌路線,其他慢車都會比佢行先
其實 T98A 都唔慢,一樣係優先通過,因為呢班係京九直通,通常都會避免停車....

LV5 發表於 2006-6-21 14:20

原帖由 millertong 於 2006-6-20 22:25 發表
深圳往北京既火車,有兩班,分別係
K106 深圳 開 10:1715:45 到 北京西 需時 29小时28分 
T108 深圳 開 15:5215:22 到 北京西 需時 23小时30分

廣州往北京既火車,有三班,分別係
T16 廣州   開16:4214:58 到 北京西 需時 22小时16分 
T30 廣州   開10:5709:25 到 北京西 需時 22小时28分 
T98 廣州東 開17:0415:18 到 北京西 需時 22小时14分

比我搭我會搭T16/T98,因為停得少站(長沙,武昌,鄭州),比較安全
T30 停多三個站(韶關,郴州,保定)
但深圳往北京既火車T106停站達10個,K106車停達21個
仲有所停既站都唔係乜大城市,好似較危險

但內地既長途列車多數會晚點

特30停多成3個站只係用多14分鐘...ga....

特15/6是有高包的,但唔記得左係未19T定25T高包

ben1985623 發表於 2006-6-21 15:58

原帖由 da54 於 2006-6-21 13:46 發表

其實 T98A 都唔慢,一樣係優先通過,因為呢班係京九直通,通常都會避免停車....

不過可惜不是用25T,上海北京都用25T,偏偏香港京/滬九冇:@:(:'(

Flores 發表於 2006-6-21 16:14

原帖由 ben1985623 於 2006-6-21 15:58 發表

不過可惜不是用25T,上海北京都用25T,偏偏香港京九冇:@:(:'(

因為25T要用機車供電,暫時只得DF11G同SS9做到.
但係SS9全部都係廣鐵廣段,落黎香港好似係廣鐵深段派車吧.
而且SS9 d集電弓又唔可以係香港行,又無裝AWS

DF11G本來係一個好選擇,不過佢咁長,差唔多等於兩部DF11咁長...
咁樣去到紅磡點樣掉頭,調度台無咁長掛...而且成個廣鐵都無DF11G

另外,我都見過SS8可以拉到25T,但係唔知點解只係見過京局的SS8咁做

我都想T98用到25T,但係似乎仲有排等><

ben1985623 發表於 2006-6-21 16:37

咁起廣州/深圳搭平,定香港搭平,thanks
如果俾我揀我會起廣州坐,因為T16有豪華25T坐:lol
頁: [1] 2
查看完整版本: 深圳往北京火車