Forbin 發表於 2018-9-5 22:19

港鐵漠視民意 千人簽名反對東鐵線12卡變9卡

起完先反對
應該就遲咗
如果日後買番一批12卡車做短棍應該重講得過去

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/231719/%E6%B2%99%E4%B8%AD%E7%B7%9A-%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%BC%A0%E8%A6%96%E6%B0%91%E6%84%8F-%E5%8D%83%E4%BA%BA%E7%B0%BD%E5%90%8D%E5%8F%8D%E5%B0%8D%E6%9D%B1%E9%90%B5%E7%B7%9A12%E5%8D%A1%E8%AE%8A9%E5%8D%A1

GK9141 發表於 2018-9-5 23:12

車都黎晒無得搞

053h4 發表於 2018-9-5 23:27

HV9990 發表於 2018-9-6 00:30

根本條線咁拖法一早就應該做十卡啦,唔知啲閘門係咪等到十卡先起呢?

你好嗎 發表於 2018-9-6 07:16

查實用港島線月台嘅寬度起沙中線港島段月台唔係都夠加長到12卡?

WHYB630 發表於 2018-9-6 10:15

你好嗎 發表於 2018-9-6 07:16
查實用港島線月台嘅寬度起沙中線港島段月台唔係都夠加長到12卡?
信號唔support,最多可以support到10卡?

PPRBBI 發表於 2018-9-9 14:55

其實做唔做得到馬場日「12卡羅湖-紅磡」「9卡 落馬洲-金鐘」「12卡羅湖-經馬場-紅磡」1:1:1?
非馬場日1:1:0?

eternalflame 發表於 2018-9-9 15:57

PPRBBI 發表於 2018-9-9 14:55
其實做唔做得到馬場日「12卡羅湖-紅磡」「9卡 落馬洲-金鐘」「12卡羅湖-經馬場-紅磡」1:1:1?
非馬場日1:1: ...

APG都無預12卡運作

barking 發表於 2018-9-9 20:25

大家重溫一下(十年前),當時很樂觀,宜家真要喊
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-281934-1-1.html

Ming0420 發表於 2018-9-9 21:14

9卡10卡12卡討論無日無之
當有其他辦法入手,點解仲要求用無得改既車卡黎就乘客量?

至少可以兩個方向搞:
1)東鐵過境車費,直通車班次,高鐵,可以互相協調 - MTR
2)私家車造成既吐公擠塞、大埔公路沙田段改善、直達巴士班次增加 - TD
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 港鐵漠視民意 千人簽名反對東鐵線12卡變9卡