iPenguin 發表於 2018-12-17 12:16

東西走廊全線行右上左落是否可行?

為咗解決西鐵同馬鐵行車方向不同,沙中綫已經起到條綫會喺土瓜灣站由左上右落變做右上左落。雖然而家已經起好就有得講啦,但係當年都有過統一行車方向嘅概念。因為香港行開左上右落,所以當時嘅討論理所當然一直圍繞住將馬鐵改成左上右落,而唔係將西鐵變成右上左落。不過,將西鐵變成右上左落其實會唔會先係最佳方案呢?
為咗方便馬鐵轉東鐵出九龍嘅人流,將馬鐵設計成右上左落係合理嘅。另一邊廂,南昌站嘅轉車方向可以話係錯配,令到西北出市區嘅人難啲轉車。不過,如果將西鐵變成右上左落嘅話,西北出九龍嘅人就可以直接轉去過海方向,而其他站亦影響不大,恁做又可唔可行呢?

P.S. 首次發文,請多指教!

cruisesnet 發表於 2018-12-17 12:25

錦上路車廠路軌配置問題

cobalt174 發表於 2018-12-17 14:56

cruisesnet 發表於 2018-12-17 12:25
錦上路車廠路軌配置問題

幾年前某版友話過八鄉車廠要左上右落先可以俾啲車洗白白

DIH 發表於 2018-12-17 21:28

西鐵調轉方向可以令美孚轉乘動線都改善埋,而家北上同南下乘客要打交叉。

非常阿Q地講,雖然米已成炊,都唔係物理上完全唔得,即使要遷就入廠,可以只改南昌美孚,在荃灣西以南及南昌以南隧道外再加扭紋柴跨線渡線就得,甚至挑戰訊號系統極限,用現有渡線,在南昌以南及美孚以北交叉行。(請勿認真);P

dennis28a 發表於 2018-12-18 02:28

之不過咁,起南昌站果陣無人考慮過中間會打開幅牆做轉乘,只係剛好兩鐵合併順手姐。

solomon 發表於 2018-12-18 03:04

當年話改動太大,價錢太貴,結果咪搞笑地喺土瓜灣立體交叉,犧牲咗西鐵部分轉乘嘅方便性!其實依家起條鐵,唔再好似當年西鐵咁,為未來使多啲錢,可以擴容,之後各錢全部財餸食飯,財政預算僅僅夠過,結果就係設施唔夠應付之後需求,十年八載就爆滿,到時先算了!另外算得太盡,結果超支成為常態了。

lsc04d11 發表於 2018-12-18 08:43

當樓梯左上右落都搞唔掂。何況一啲要硬件配合既野呢?

iPenguin 發表於 2018-12-18 17:13

lsc04d11 發表於 2018-12-18 08:43
當樓梯左上右落都搞唔掂。何況一啲要硬件配合既野呢?

鐵路改方向係郁一郁條軌,但係樓梯改方向係改習慣?

eternalflame 發表於 2018-12-18 19:35

iPenguin 發表於 2018-12-18 17:13
鐵路改方向係郁一郁條軌,但係樓梯改方向係改習慣?

信號系統、閉塞區間、波口、燈號唔駛測試過甚至有改動?

AVBWU291 發表於 2018-12-18 21:03

eternalflame 發表於 2018-12-18 19:35
信號系統、閉塞區間、波口、燈號唔駛測試過甚至有改動?

西鐵綫信號系統(包括c hing所講嘅其他嘢)都支援左落右上
即係等於話改就改
頁: [1] 2
查看完整版本: 東西走廊全線行右上左落是否可行?