kingkonghi 發表於 2019-1-1 17:43

輕鐵703同704問題

之前聽前輩講,除咗614P/615P響九鐵內部叫503/504外,
仲有四條想開嘅天水圍輕鐵線,個四條叫701/702/703/704。
除咗701開咗之後,702因為701唔夠客所以唔開,咁但係點解703/704唔開
據了解703/704係天水圍北循環線(逆時針/順時針),用翠湖調頭。

groom1002 發表於 2019-1-1 19:23

咁問返你當時天水圍北居民夠人嗎?仲要唔駁西鐵

PoohPoohJoe 發表於 2019-1-2 22:41

我諗呢個計劃應該係當年設計西鐵入天水圍公園做總站先岩用..?

LAK2 發表於 2019-1-3 15:57

原701計劃中係天水圍做總站來回都行銀座/天慈,天北圈就單循環
有錯請指

而同一計劃入面,751係天榮止步,761就只到天逸

LAK2 發表於 2019-1-3 18:32

原701計劃中係天水圍做總站來回都行銀座/天慈,天北圈就單循環
有錯請指

補上圖片一張

hkcnbus 發表於 2019-1-7 19:42

有錯請指

你所說是707 天北單向,路線是天水圍>天慈>銀座>天榮>天悅>濕地>天恒>頌富>翠湖>天榮>天慈>天水圍
未開通比人反對,所以通車時只有701(南循環)、751、761

tonyng 發表於 2019-1-8 16:29

hkcnbus 發表於 2019-1-7 19:42
你所說是707 天北單向,路線是天水圍>天慈>銀座>天榮>天悅>濕地>天恒>頌富>翠湖>天榮>天慈>天水圍
未開通 ...

編號不是707,是 771。

PF2802 發表於 2019-1-9 09:53

印象中701只係過渡性質

士刁拔尼.奧 發表於 2019-1-14 10:45

PF2802 發表於 2019-1-9 09:53
印象中701只係過渡性質

第一公開方向係751,761,771
751係天榮至山景南
761即現時761P
771就係天北迴圈加行銀座來回西鐵站

俾人打到反艇後改第二方案
751天逸至友愛
761天榮至元朗
另加天水圍8字循環線兩條
而接駁巴士有K72天瑞經天秀路往嘉湖北及天慈,天水圍西鐵總站

最後就出701南循環 751加761
但天南批評西鐵返去天瑞果邊遊花園,又去唔到天北
最後K72接駁巴變咗做706
再把701響稍後時間變做705

hoi_him 發表於 2019-1-15 12:34

士刁拔尼.奧 發表於 2019-1-14 10:45
第一公開方向係751,761,771
751係天榮至山景南
761即現時761P

邊有提出過天水圍8字形循環線呀?
頁: [1] 2
查看完整版本: 輕鐵703同704問題