eternalflame 發表於 2019-5-22 20:08

港鐵收費表 (30/6生效)

成人/小童八達通
「學生身分」個人八達通
長者及合資格殘疾人士公共交通票價優惠計劃
輕鐵
港鐵巴士及接駁巴士

tonyng 發表於 2019-5-22 21:56

似乎龜龜無鋪路處理屯馬綫通車所引致的票價結構問題。

eternalflame 發表於 2019-5-22 22:17

剛才睇過係無任何改動
但如果用早烏優惠黎推斷, 屯馬線應該會10月左右通車
到時應該會用通到車嘅部份決定點樣修改票價結構掛

TYChow 發表於 2019-5-23 02:01

「地鐵」市區線(荃、港、觀、將、南)八達通新「表定」收費:

非過海:$4.6→$4.8;$5.5→$5.7;$6.9→$7.1;$8.5→$8.8;$10.4→$10.7

過海:$10.0→$10.3;$12.3→$12.7;$14.7→$15.2

TYChow 發表於 2019-5-23 02:24

eternalflame 發表於 2019-5-22 22:17
剛才睇過係無任何改動
但如果用早烏優惠黎推斷, 屯馬線應該會10月左右通車
到時應該會用通到車嘅部份決定 ...

7月之後,鑽石山去大圍的成人八達通表定收費是$9.3,而鑽石山搭地鐵觀塘線去旺角就是$7.1。

當馬鐵駁到出九龍之後,鑽石山去大圍同鑽石山去旺角的鐵路行車距離也是大約5.3公里,故此馬鐵出九龍理應減價,而顯徑去鑽石山更加只應收$5.7!

toyl 發表於 2019-5-23 23:36

TYChow 發表於 2019-5-23 02:24
7月之後,鑽石山去大圍的成人八達通表定收費是$9.3,而鑽石山搭地鐵觀塘線去旺角就是$7.1。

當馬鐵駁到 ...
我唔覺得港鐵會響呢個位減價……將來屯馬貫通,其實原西鐵綫收費水平都比馬鐵高,無謂無啦啦做到去呢個站減價,隔離個站又唔減咁樣。
按兩鐵合拼時尖東去美孚價錢嚟計,當時巿區綫多咗2毫幕門費,當時結果係尖沙咀去美孚跟返西鐵,同時美孚&荔枝角去尖沙咀,又因為避免搭遠多個站反而平咗所以齊齊減咗2毫,無跟到$8.5呢個價位(當時$6.7)。

所以話如果要減,避免呢個怪胎就要同價位幾個站一齊減架喇……

iPenguin 發表於 2019-5-28 14:07

幾時通、今年通唔通到都係未知之數,慢慢搞都未遲;P
頁: [1]
查看完整版本: 港鐵收費表 (30/6生效)