haiwang 發表於 2006-7-3 22:18

西班牙地鐵翻車逾卅人死

http://hk.news.yahoo.com/060703/12/1pqxd.html

這次應該是繼南韓地鐵大火後,死亡人數最多的地鐵事故。
希望死者早日安息,傷者早日康復。

ben1985623 發表於 2006-7-3 22:28

請問西班牙地鐵有幾多年歷史??死成34人

mmlcs36 發表於 2006-7-4 07:41

3AD172004 發表於 2006-7-4 19:39

原帖由 mmlcs36 於 2006-7-4 07:41 發表
最新消息:已有40人在事件中死亡
而家既死亡人數已經增加至四十一人!:'(:'(
當地官員指呢宗地鐵列車出軌事故可能係超速,以及列車o係埋站前,車輪損毀所導致......:o

HKMTR_A140 發表於 2006-7-4 19:52

佢冇信號系統架咩,咁都可以超到速,而且佢地條地鐵應該用鐵轆,斷估都唔會咁易爆轆掛.....:L

tsoikc 發表於 2006-7-4 21:15

原帖由 HKMTR_A140 於 2006.7.4 19:52 發表
佢冇信號系統架咩,咁都可以超到速,而且佢地條地鐵應該用鐵轆,斷估都唔會咁易爆轆掛.....:L

我聽完後新聞不明白的是為什麼會爆轆同埋隧道會塌方的~
anyway, 希望死者安息, 傷者早日康復.

500 發表於 2006-7-4 22:41

宜家原因都仲係憶測階段,宜家就話找出「出事原因」,官員如此講都只係平定人心,根本不足可信。

用鐵轆唔會爆?咁前幾年發生的輕鐵天水圍爆轆事件又係乜野黎啊?

500 發表於 2006-7-4 22:45

原帖由 HKMTR_A140 於 2006-7-4 19:52 發表

部份歐洲系的主幹線用信號系統係容許列車係追回行車時間時,係特定車輛所設定的性能範圍內(運行最高速度加10%)進行超速。
法國TVM 430同德國的LZB就係啦。(300→330)

fai 發表於 2006-7-5 09:09

今朝睇電視報導話可能車長在事發時身體嚴重不適甚至暈倒導致
列車失控出事。要稍後對車長驗屍才能確定。
頁: [1]
查看完整版本: 西班牙地鐵翻車逾卅人死