Fun_FC 發表於 2006-7-5 19:49

如何使我從google 消失?

小弟可能打網上日記已有一段長時間,如果我search我的名字後,就會很輕易見到我的blog或日記,而且在第一頁便能看到,使我無法暢所欲言。

請問如何清除這些搜尋結果?

我已做到呢個步驟,我唔明佢想點,我打網址或search關鍵字都出現下面的紅字,請問果度想我打咩?

da54 發表於 2006-7-5 20:31

閣下去的頁面並不是刪去 google search result 的,而是刪除 "Google Groups" 的留言。
正確的方法請參考 http://www.google.com.hk/support/webmasters/bin/topic.py?topic=8459

ccicoltd 發表於 2006-7-6 08:44

吉文,重覆了

JZ3968 發表於 2006-7-7 19:15

原帖由 da54 於 2006-7-5 20:31 發表
閣下去的頁面並不是刪去 google search result 的,而是刪除 "Google Groups" 的留言。
正確的方法請參考 http://www.google.com.hk/support/webmasters/bin/topic.py?topic=8459

但如果唔係用自己server, 而係用xanga之類o既網上日記,
又可以點搞呢?

ATE24 發表於 2006-7-7 21:00

原帖由 JZ3968 於 2006-7-7 19:15 發表

但如果唔係用自己server, 而係用xanga之類o既網上日記,
又可以點搞呢?
Google o個邊寫明你得兩個方法去 disallow Googlebot 去睇你o既日記:

1) Robots.txt,但恐怕你無可能建立這個檔案並成功放到 Xanga o既檔案系統中。
2) 寫一句:
<META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW">
落 <head> 度,但明顯地你無法改變 Xanga o既 <head>,你只能改變 header,亦即是 </head> 之後,正文開始之前o既o野。

即使使用 Google o既「自動化 URL 移除系統」,你都要先完成上述任何一項。

對唔住,我認為你必須認命……;P
因為事實在眼前,無得搞。

除非你轉用 Xanga o既 Premium a/c 並用自己o既 HTML code 去全面改寫你o既 Xanga site,咁就可以用方法 2 去踢開 Googlebot。

JZ3968 發表於 2006-7-7 22:34

咁如果打內文時自己加多個head同埋上面句野, 又得唔得呢?

ATE24 發表於 2006-7-7 23:03

原帖由 JZ3968 於 2006-7-7 22:34 發表
咁如果打內文時自己加多個head同埋上面句野, 又得唔得呢?
無用,Xanga 會全部同你飛起哂。
加上一個 HTML page 唔會有多於一個 <head></head>。

接受現實吧。

av220 發表於 2006-7-8 22:37

原帖由 ATE24 於 2006-7-7 23:03 發表

無用,Xanga 會全部同你飛起哂。
加上一個 HTML page 唔會有多於一個 <head></head>。

接受現實吧。

想問下protected post 係咪search 唔到?
thx

da54 發表於 2006-7-9 01:21

如果是 xanga 的話,可以考慮將 xanga 設定成只容許已登入 xanga 人士觀看,
這樣做 google 和其他 search engine 便不會 search 到。設定方法是登入後去
"Account Settings",再入 "Privacy",然後揀選合適選項。這是一個推出不久的
功能,大家可能因此不太熟悉吧。

相信 Protected post 也有相同效果,不過較為不便....

至於已存在 google cache 的東西就應該要跟 google 申請刪除了...

Fun_FC 發表於 2006-7-9 08:32

小弟用的yahoo blog,,都係清除唔到搜尋內容。
現今用的方法只是將公開了一段時間,而且較私隱的內容鎖上。:(
頁: [1] 2
查看完整版本: 如何使我從google 消失?