Sino 發表於 2019-8-23 13:12

官媒批港鐵即跪低 以後封站唔開特別車?

前晚示威者與警方在港鐵站口對峙,港鐵其後安排列車「飛站」不停元朗站,另派特別列車載乘客離開。
內地官媒《人民日報》昨批評,港鐵協助「暴徒」離開,是縱容暴行、拖延報警、不負責任。
港鐵昨晚發聲明,稱日後若在站內發生打鬥等,會即時停止相關車站列車運作,甚至關閉車站。
據了解,港鐵計劃若再有衝突,將不再安排特別列車接載乘客離開。
有立法會議員擔心,新安排或令衝突變「困獸鬥」。

https://news.mingpao.com/pns/%E8%A6%81%E8%81%9E/article/20190823/s00001/1566498717471/%E3%80%8A%E4%BA%BA%E6%B0%91%E6%97%A5%E5%A0%B1%E3%80%8B%E6%89%B9%E3%80%8C%E5%B0%88%E5%88%97%E8%AD%B7%E9%80%81%E6%9A%B4%E5%BE%92%E3%80%8D-%E6%B8%AF%E9%90%B5%E4%BF%AE%E8%A8%82%E7%AB%99%E5%85%A7%E8%A1%9D%E7%AA%81%E6%87%89%E5%B0%8D-%E5%81%9C%E8%BB%8A%E5%B0%81%E7%AB%99%E4%B8%8D%E9%96%8B%E7%89%B9%E5%88%A5%E7%8F%AD

即係以後啲警察來到車站叫唔叫人走都無分別啦
之前已經試過係咁叫人走但係又圍住啲人唔俾人散
然後又不停咁打人,第二日又出來話人唔散
而家連車都唔開嘅港鐵,有咩人喺站入面或者物業出咗事係咪可以唔理或者唔負責任?

jpoon 發表於 2019-8-23 13:51

大陸業務同公義,港鐵明顯覺得前者較重要啦

kei_hk 發表於 2019-8-23 18:06

又唔可以一刀切話這個新安排有問題﹐當唔係參與活動的乘客已經走晒﹐又的確唔再需要安排特別列車載人走。

簡單講﹐當出現車站有事故﹐唔再安排乘客入站(即關閉車站)﹐安排1-2班特別列車接載仍在車站侯車的乘客離開﹐其餘列車不會停站。

當1-2班特別車開出之後﹐就唔再需要安排特別車載人走。

有問題﹐自己同警察講解點解仲留在車站未能離開。

limited 發表於 2019-8-23 19:23

今晚(23/8) 9點 葵芳站玩封站

paul2357paul 發表於 2019-8-24 09:04

kei_hk 發表於 2019-8-23 18:06
又唔可以一刀切話這個新安排有問題﹐當唔係參與活動的乘客已經走晒﹐又的確唔再需要安排特別列車載人走。

...

留意驅散時段既港鐵加開專車只係應港警要求做,港鐵本身既作風根本上完全唔支持任何民間自發既政治活動。

實際上港警與武警既執法作風係截然不同。
港警主張先驅散等到人少先至大玩濫捕,
武警則主張封鎖成個場地跟住成班友通通拉哂。

不過香港隊警隊換下換下可能越來越大比例其實係武警係不爭既事實。

AtrHenu 發表於 2019-8-24 10:42

paul2357paul 發表於 2019-8-24 09:04
留意驅散時段既港鐵加開專車只係應港警要求做,港鐵本身既作風根本上完全唔支持任何民間自發既政治活動。 ...

但今次東九龍工廠區大遊行下,競然罕有以安全理由今天(24/8)中午暫停官塘線(彩虹至調景嶺服務);
唔知係同昨晚生效的法院禁製令有關呢?!:lol

kei_hk 發表於 2019-8-24 11:04

AtrHenu 發表於 2019-8-24 10:42
但今次東九龍工廠區大遊行下,競然罕有以安全理由今天(24/8)中午暫停官塘線(彩虹至調景嶺服務);
唔知係同 ...
唔比機會你突襲車站霸佔﹐再開消防喉亂Q射水﹐周圍用噴漆塗鴉﹐破壞不同設施。:P

要善後都好花人力物力財力的。:L

PS. 禁制令未張貼(或者新聞未有報導)﹐即是未完成程序﹐所以禁制令係未生效的。
仲要逐個車站張貼﹐都要花唔少時間。

cruisesnet 發表於 2019-8-24 12:02

正常呀, 尼幾日d人係港鐵站玩到過晒火la.
港鐵都要為自己既員工安全著想.
員工方面一定會向公司施壓.

而家玩串左個party物一拍兩散lor

YY487 發表於 2019-8-24 12:29

Toz 發表於 2019-8-24 13:36

睇到有人係葵芳站內隨地小便真係笑左。
隨地小便都係表達訴求既方式黎既...包容下啦。;P

世界真係圍住你轉呀?

頁: [1] 2
查看完整版本: 官媒批港鐵即跪低 以後封站唔開特別車?