sancouve 發表於 2019-10-21 16:16

「沙中綫」指示牌

位於紅磡站兩條連接理工嘅橋之間,應該係未來本地綫月台嘅入口

極高對比版

目測係介乎灰同啡之間嘅顏色
用灰同高鐵撞色,用啡又不如直接寫屯馬綫?

另外英文係Sha Tin Central Line,唔係Shatin to Central Link,唔只冇咗to同棄用link,沙田分開串都同之前做法唔一致

s20131417 發表於 2019-10-21 16:42

不如一塊牌指去東鐵綫、一塊牌指去屯馬綫仲好過;P;P

Lyt_Kondisc 發表於 2019-10-21 17:09

照理上同樣有淺藍色線同啡色線嘅大圍都應該有咁嘅牌,不過現實係冇,真奇怪。莫非係南北線新名?!(誤

DIH 發表於 2019-10-22 13:02

沙田市中心線,簡稱沙中線~:lol

Lyt_Kondisc 發表於 2019-10-22 13:29

DIH 發表於 2019-10-22 13:02
沙田市中心線,簡稱沙中線~

其實沙      中      線同    屯    馬    線
   Shatin Central Line      Tuen Ma Line
同一道理,只係因為沙田嘅正式英文名係得一個字,中環都係,先直接講Shatin Central line。而且東鐵沙田路段佔最多,其實東鐵真係可能改叫做Shatin Central line

kei_hk 發表於 2019-10-22 14:47

鑽石山站有一塊牌用 "屯馬線"﹐近期才裝上。

我有理由相信﹐上面附圖係舊版本﹐未公佈 "屯門線" 之前已經裝上﹐日後會再更換。

sancouve 發表於 2019-10-22 15:27

kei_hk 發表於 2019-10-22 14:47
鑽石山站有一塊牌用 "屯馬線"﹐近期才裝上。

我有理由相信﹐上面附圖係舊版本﹐未公佈 "屯門線" 之前已經 ...

我懷疑係因爲想同時包晒兩條綫先用個咁嘅名,鑽石山淨係得屯馬綫,另外嘅觀塘綫唔關事

alexleechaksum 發表於 2019-10-22 19:21

其實早兩個月紅磡中層大堂拆圍板嘅時候已經見到塊牌,應該都唔係新裝上去嘅 :o

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1138668&extra=&page=2&mobile=2

不過宜家啟德至紅磡段通車無期
應該有排都開唔到條轉乘通道Lu...

aaron 發表於 2019-10-22 22:15

Lyt_Kondisc 發表於 2019-10-22 13:29
其實沙      中      線同    屯    馬    線
   Shatin Central Line      Tuen Ma Line
同一道 ...

創作力量同幻想 會嚇你一跳。

DIH 發表於 2019-10-22 23:18

同一道 ...
Tuen Ma於英文中沒有特別意思,純音譯未嘗不可;但Sha Tin Central又好,Shatin Central又好,由於Central係有意思的英文字,會引起歧義,亦即我講變成「沙田市中心」。

一定要用呢組字的話,應該加返個hyphen,Shatin-Central Line。(項目官方名稱係Shatin to Central Link):handshake
頁: [1] 2
查看完整版本: 「沙中綫」指示牌