CRH5 發表於 2019-12-6 20:32

港珠澳大橋澳門口岸<->香港機場跨境接駁巴士將投入服務

港珠澳大橋澳門口岸往返香港國際機場的跨境接駁巴士將於 16/12 (星期一) 投入服務

營辦商:港澳機場客運服務有限公司
各方向班次:平日 38 班,週末/公眾假期 44 班
收費:成人 $185 (比金巴+B4 貴 $107.5-112.5), 小童/長者 $120 (比金巴+B4 貴 $78.2-83.2)
乘搭資格:持有 24 小時內由香港國際機場出發航班的機票

營辦商將於港珠澳大橋澳門口岸設置專用行李車,乘搭國泰航空、國泰港龍航空、香港航空及香港快運的乘客可在澳門口岸預辦登機
到達港珠澳大橋香港口岸時,乘客需攜帶行李落車清關
未來或會增加港珠澳大橋澳門口岸行李托運服務。

Ref: https://www.exmoo.com/article/134341.html

qunow 發表於 2019-12-13 19:59

官網:http://www.macauhkairportbus.com/ 大部分時間30分鐘一班

JU2541 發表於 2019-12-6 21:41

百幾蚊係點計?

吳宗錡 發表於 2019-12-7 18:27

如果當初港珠澳大橋係一地兩檢(喺珠海/澳門進行)或者一地三檢(香港進行)嘅話,呢條線就有價值得多。

吳宗錡 發表於 2019-12-7 18:28

想吸引人轉搭,但係票價都唔吸引。不如都係等可以直入禁區時先開好過啦!

qunow 發表於 2019-12-7 20:15

JU2541 發表於 2019-12-6 21:41
百幾蚊係點計?

直通巴士級別的收費

吳宗錡 發表於 2019-12-7 20:30

直通巴士級別的收費

但係指定票價時都唔睇吓有B4競爭嘅情況先。
同埋唔係話係穿梭巴士乜?
點解最後會改為以直通巴士形式營辦?

JU2541 發表於 2019-12-7 21:35

直通巴士級別的收費

我係問點解會貴過"金巴轉 b4" 百幾蚊

qunow 發表於 2019-12-8 03:08

吳宗錡 發表於 2019-12-7 20:30
但係指定票價時都唔睇吓有B4競爭嘅情況先。
同埋唔係話係穿梭巴士乜?
點解最後會改為以直通巴士形式營辦 ...

從外地口岸直達香港機場的服務需要在數年後建成封閉行車橋才可以提供
現在乘客必須在乘車途中自行入境香港然後再返回車上繼續行程,那就當然是直通巴士方式了
至於說為什麼指定票價時沒考慮競爭狀況,這就要問服務提供者了

GD1570 發表於 2019-12-9 09:51

其實同我搭金巴轉B4無乜分別...
一樣可以喺澳門口岸/香港口岸預辦登機,
仲要依個價錢,
有四至五成客量?
我真係笑咗出聲...
頁: [1] 2
查看完整版本: 港珠澳大橋澳門口岸<->香港機場跨境接駁巴士將投入服務