eternalflame 發表於 2020-3-5 18:27

RDS-2014 最新進度

根據港鐵公佈2020終期業績簡報, RDS-2014各線進度如下

項目 建議書 詳細規劃及設計
屯門南延線 已提交 即將開展
北環線及古洞站 已提交 即將開展
東涌線延線 已提交 即將開展
東九龍線 已提交
北港島線 已提交
洪水橋站 2020年內提交
南港島線西段 2020年內提交

VK4642 發表於 2020-3-5 19:08

呢D基建99%會延誤超支:lol

I20091157 發表於 2020-3-5 19:11

起碼2040年同洗2500億先會起完

E500facelift 發表於 2020-3-5 20:06

應該要暫時停起鐵路,留番d生存空間比巴士

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-5 20:27

del

bam1a 發表於 2020-3-5 20:41

E500facelift 發表於 2020-3-5 20:06
應該要暫時停起鐵路,留番d生存空間比巴士
呢個有啲情緒化
當然目前人口流動唔係一定要靠鐵路做主幹
但巴士服務都要依賴馬路同燈口,假如係幹線依然會有唔少機會塞
若果基建上充分理據證明需要行專用通道運人可以解決一定人流問題,雖然有時站站停下比起一定程度可以點對點嘅巴士慢小小,但運人嘅效益高佢唔少
但當然,假如過分利用鐵路,又唔好好利用路面,聰明嘅一定知係唔可持續發展
就係因爲屯公塞死,所以西鐵出現
就係因爲港島南除咗香港仔隧道冇其他direct route上港島北,所以整南港島綫

就係因爲紅隧東隧沙甸,所以整多個西隧,順便整多條沙中線用嘅海底隧道疏導
相反,就係因爲觀塘道同太子道同觀塘綫feed唔曬往九龍西嘅人流,所以都要整埋繞道同中九龍幹線

既然起好但冇好好利用呢啲路面資源,變咗政府啲運輸政策問題啦

258X 發表於 2020-3-5 21:08

tonyng 發表於 2020-3-5 22:31

友情建議: 其實你用返你過去幾年的舊thread來follow up,會更加容易俾大家對比返每一年的進度,比起開「年經文」更好。

eternalflame 發表於 2020-3-5 22:41

tonyng 發表於 2020-3-5 22:31
友情建議: 其實你用返你過去幾年的舊thread來follow up,會更加容易俾大家對比返每一年的進度,比起開「年 ...

真係唔為意2018年的文章仍未鎖起 :handshake

HU6455 發表於 2020-3-6 00:50

VK4642 發表於 2020-3-5 19:08
呢D基建99%會延誤超支

最底工資年年升, 唔超支就奇
頁: [1] 2 3
查看完整版本: RDS-2014 最新進度