hkitalk.media 發表於 2020-3-8 12:31

輕鐵售票機改裝 取消增值功能,螢幕縮水、不再是輕觸式

改裝版的輕鐵售票機已於大棠路站投入服務,改裝後的新機取消了八達通增值功能,原有的大型輕觸式螢幕被換成按鈕控制的小螢幕(類似銀行自動提款機),並只能根據收費區域購票。
相片由 Butterfly 提供

hkitalk.media 發表於 2020-3-8 12:50

dogdog002 發表於 2020-3-8 12:35

不如用番以前售票機整晒 1 2 3 4 5 5A + 取消 咪算囉:L

AtrHenu 發表於 2020-3-8 13:32

dogdog002 發表於 2020-3-8 12:35
不如用番以前售票機整晒 1 2 3 4 5 5A + 取消 咪算囉

以前個隻無得用廿蚊或以下的紙幣買票,對乘客造成不便?!;P

btw,LRT乘客仲可以邊到搵傳統八仔增值機加錢定係去輕鐵/屯馬線車站CS 增值八仔!!:lol

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-8 14:01

del

dogdog002 發表於 2020-3-8 17:43

以前個隻無得用廿蚊或以下的紙幣買票,對乘客造成不便?!

btw,LRT乘客仲可以邊到搵傳統八仔增值機加錢定 ...

可能好似車站咁叫人去7仔增唔好去客務中心增;P

至於例如塘坊村屏山既站

就會叫你去豐年路站先增;P

pikachu0790 發表於 2020-3-8 21:51

是因為被破壞後才換的嗎?

paul2357paul 發表於 2020-3-9 11:06

以前個隻無得用廿蚊或以下的紙幣買票,對乘客造成不便?!

btw,LRT乘客仲可以邊到搵傳統八仔增值機加錢定 ...
配番入紙幣口咪得,
冇理由完全睇唔起古典機既價值。

同埋唔應該再用大LCD mon減低遭到破壞風險。

AtrHenu 發表於 2020-3-9 11:14

paul2357paul 發表於 2020-3-9 11:06
配番入紙幣口咪得,

舊LRT售票機已經有32年歷史加上空間有限邊有位加紙幣系統!!:lol

GD1570 發表於 2020-3-9 12:30

配番入紙幣口咪得,

真係加返個入口咁簡單..
入面都要有驗證睇吓張鈔票幾錢同埋真定假嘛...
然後又要搵位擺張鈔票,仲要改電腦系統。

講就易,做起上嚟就...
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 輕鐵售票機改裝 取消增值功能,螢幕縮水、不再是輕觸式