CRH5 發表於 2020-3-20 20:05

羅湖站開放 供市民往沙嶺墳場掃墓

羅湖站 21/3 - 19/4 頭班車至 1900 開放
供市民往沙嶺墳場掃墓

alexleechaksum 發表於 2020-3-20 20:33

根據運輸署公告(2020 清明節和合石及沙嶺的特別交通及運輸安排),
開放由羅湖站通往羅湖道的邊境禁區

在 2020 年 3 月 21 日至 4 月 19 日(包括首尾兩天),每日上午 6 時至下 午 6 時,由羅湖站通往羅湖道的邊境禁區將會開放給公眾人士前往掃墓。

公共運輸服務
前往沙嶺的掃墓人士,可在上水乘搭九巴第 73K 號線及專線小巴第 59K 號線,或使用港鐵東鐵線前往羅湖。

唔知東鐵綫嘅列車安排會係點呢?斷估應該唔會班班都到羅湖站掛 ;P

tofu 發表於 2020-3-20 21:20

alexleechaksum 發表於 2020-3-20 20:33
根據運輸署公告(2020 清明節和合石及沙嶺的特別交通及運輸安排),

唔知東鐵綫嘅列車安排會係點呢?斷估 ...

1羅湖1上水?

skp12328 發表於 2020-3-21 18:01

今天係太和站睇過,喺隔兩班車去羅湖之後就有一班車去上水,同以前嘅冇分別:)

PSKYeung 發表於 2020-3-21 23:18

既然現在羅湖站不提供過境服務,羅湖站是否有本地收費﹖

N948 發表於 2020-3-21 23:24

skp12328 發表於 2020-3-21 18:01
今天係太和站睇過,喺隔兩班車去羅湖之後就有一班車去上水,同以前嘅冇分別 ...

上水個班係照去LMC調頭?

k20031103 發表於 2020-3-22 11:44

PSKYeung 發表於 2020-3-21 23:18
既然現在羅湖站不提供過境服務,羅湖站是否有本地收費﹖
用本地收費本來就要申請,所以只會繼續收全費,反正大家正常都只會去一次

AtrHenu 發表於 2020-3-22 11:56

N948 發表於 2020-3-21 23:24
上水個班係照去LMC調頭?

就算現時晚上班次甚至之前上水班次都按返正常時段班次行走,只不過係SHS一號月台會有職員清客之後架車會按LOW/LMC班次模式調頭返HUH!!

btw,既然羅湖現時只俾人去拜山,應該係咪2列兼改為改為半小時一班去LOW就算!!;P

AtrHenu 發表於 2020-3-22 12:00

k20031103 發表於 2020-3-22 11:44
用本地收費本來就要申請,所以只會繼續收全費,反正大家正常都只會去一次

羅湖,落馬洲係有本地收費只係俾當地禁區居民或須要去該兩個關的指定工人員並係八仔加注相關身份先可以使用有關優惠!!;P
頁: [1]
查看完整版本: 羅湖站開放 供市民往沙嶺墳場掃墓