258X 發表於 2020-4-2 16:07

dogdog002 發表於 2020-4-3 00:18

區議會連之前藍既都想轉
初頭仲話怕佢改咗K56以後都唔會變番做輕鐵
係龜鐵唔肯姐

JU2541 發表於 2020-4-3 00:37

點解呢個題目每隔一陣又出現一次?

groom1002 發表於 2020-4-3 12:14

即使第5期輕鐵投入服務,新輕鐵只加強現有路線班次,唔復辦506輕鐵

E500facelift 發表於 2020-4-3 12:20

唔贊成轉返做輕鐵,甘樣會有10幾部MTR巴士閒置,即使有新輕鐵車廂都係加強返現有路線既服務

kaking 發表於 2020-4-3 12:45

車卡何來?

Lyt_Kondisc 發表於 2020-4-3 13:02

del

3asv@59x 發表於 2020-4-3 15:05

其實我覺得應該執一執屯門區輕鐵
501 屯門碼頭-兆康 (現505延至屯門碼頭, 與502直通)
502 屯門碼頭-兆康 (經龍門、建安、屯門、景峰,與501直通)
503 屯門碼頭-田景 (現507但來回經三聖)
504 屯門碼頭-兆康 (現615P獨行,往兆康經麒麟及山景南北)
610 不變
614 不變
751 不變
614P 615取消

E500facelift 發表於 2020-4-3 15:45

Lyt_Kondisc 發表於 2020-4-3 13:02
你係講唔贊成轉返做輕鐵?

謝謝提醒,已經改返

E500facelift 發表於 2020-4-3 16:08

3asv@59x 發表於 2020-4-3 15:05
其實我覺得應該執一執屯門區輕鐵
501 屯門碼頭-兆康 (現505延至屯門碼頭, 與502直通)
502 屯門碼頭-兆康 ( ...

我認為應該要甘執:
505:唔入山景區,來回都經嗚琴
615:縮短至山景區,610增加拖卡班次
751:延長至三聖,友愛站永久停用,另外751P取消並由巴士同751加拖卡取代

614P、 615P:重組為514、515順逆時針循環線
514係順時針路線,屯門碼頭開出後沿615P路線到兆康後沿614P返回屯門碼頭,515則係逆時針路線,跟514相反

另外建議停止更換二期車計劃,改為直接增加40卡車廂,505,507,610,614,751增加拖卡班次,並喺三聖預留位同洪水橋興建停泊處,及擴建部份月台
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 506轉輕鐵