CRH5 發表於 2020-4-3 13:56

東涌綫及機場快綫暫訂減班後班次

暫定 10/4 實施
東涌綫
東涌方向,香港站開
0601 - 0002 10 分鐘一班
0002 - 0050 12 分鐘一班
香港方向,東涌站開
0602 - 2332 10 分鐘一班
2332 - 0043 12 分鐘一班

機場快綫
往機場及博覽館,香港站開
0550 - 2350 30 分鐘一班
2350 - 0048 12 分鐘一班

往市區,博覽館開
0600 - 2324 30 分鐘一班
2324 - 0045 12 分鐘一班
往市區,機場開
0554 - 2328 30 分鐘一班
2328 - 0048 12 分鐘一班

資料來源:青衣站垃圾桶
一切以官方宣佈為準

I20091157 發表於 2020-4-3 14:06

機鐵不如全日30分一班算啦,使乜又有12分時段????

andy92 發表於 2020-4-3 14:25

東涌線青衣特車點安排 ?

Lyt_Kondisc 發表於 2020-4-3 14:28

del

andy92 發表於 2020-4-3 14:36

Lyt_Kondisc 發表於 2020-4-3 14:28
班次疏到咁,遠遠未到青馬大橋班次上限,所以唔再需要短棍

返工時間十分鐘一班,食得哂 ? :L

荃灣線過海都仲係人貼人

KelvinSJ743 發表於 2020-4-3 15:06

kei_hk 發表於 2020-4-3 15:51

andy92 發表於 2020-4-3 14:36
返工時間十分鐘一班,食得哂 ?

荃灣線過海都仲係人貼人
我覺得只係減假日班次﹐返工日的繁忙時間班次不變。

就算係減返工日子的繁忙班次﹐應該會保持6分鐘一班車(香港<>青衣一段)。
即係由原本大致4分鐘﹐拉疏2分鐘。

不過﹐問題又來了。
究竟拉疏2分鐘﹐實際上慳唔慳到車及成本?

PS. 4月10日星期五﹐係紅日﹐一連4天紅日的開始。

GU9338 發表於 2020-4-3 20:09

就算係減返工日子的繁忙班次﹐應該會保持6分鐘一班車 ...

如果朝早係一班青衣:一班東涌 , 青衣 - 香港呢段聯合班次係 5 分鐘
大致上回復返十幾廿年前東涌線初時班次

機鐵除咗深夜之外似乎想兩架車行晒 :o

gsrc0525 發表於 2020-4-3 20:11

就算係減返工日子的繁忙班次﹐應該會保持6分鐘一班車 ...
估計係平日夜晚班次會再拉疏少少,繁忙時間同日間非繁時就維持不變,其實平日日間非繁比以前感覺真係唔算少得太多人,未知係咪停課加埋部分公司放假,要返工嘅人就如常進行份內嘅經濟活動(例如出街見客等,本人份工正正如此)

話時話東涌線星期六日晚上9-10點後好似已經係12分鐘一班,有幾次搭到荔景再轉東涌線都係啱啱送車尾再要呆等9-10分鐘,到東涌線車臨閂門嗰陣就聽到往荃灣列車即將到達,當時荃灣線係行6分鐘一班

gsrc0525 發表於 2020-4-3 20:21

I20091157 發表於 2020-4-3 14:06
機鐵不如全日30分一班算啦,使乜又有12分時段????

估計係就返原本嘅尾班車時間,方便機場往來各區嘅通勤客。
P.S. 機場工好多都係輪更,返中更嗰啲話唔定要就住時間返屋企,再大幅減班真係未必趕到第二條線嘅尾班車。
頁: [1] 2
查看完整版本: 東涌綫及機場快綫暫訂減班後班次