chingyk 發表於 2020-7-7 12:17

東鐵線幾時有粉嶺車

如下圖:
攝於紅磡站

noname617 發表於 2020-7-7 16:55

粉嶺往來羅湖特別車?

AlexLee 發表於 2020-7-7 17:31

noname617 發表於 2020-7-7 16:55
粉嶺往來羅湖特別車?

紅磡去粉嶺

chopio 發表於 2020-7-7 20:07

以前有站助喺粉嶺幫手先上車,列車會關門後不載客繼續逆走上水站二台(或二台前停車),途中,站助會沿途檢查晒成架車,之後番粉嶺二台落車,之後收車

bombardier 發表於 2020-7-9 21:56

粉嶺罕見喎.....
btw, 依一年好多特見,港島綫百萬人流壓力測試,三色線飛站,元朗721太子831,旺角站假日熄燈,全面停駛(除機鐵外),之後荒島快線開吉車,東鐵以上水為總站人流似九十年代初

不過依一年好難過好嬲 ;(

HV9990 發表於 2020-7-11 01:56

首先嗰班車最後係咪真係粉嶺做總站先

newlife 發表於 2020-7-20 19:02

建議港鐵增設皇后山綫仲實際兼有意義,用3卡無人駕駛列車接載,走綫為:(預留至坪輋新發展區)<>皇后山<>聯和墟<>粉嶺<>華明<>清河<>上水<>天平<>(預留至上水北新發展區)。

AlexLee 發表於 2020-7-20 21:17

newlife 發表於 2020-7-20 19:02
建議港鐵增設皇后山綫仲實際兼有意義,用3卡無人駕駛列車接載,走綫為:(預留至坪輋新發展區)皇后山聯和墟 ...
我住粉嶺都覺得條綫兜... :P

如果係
(古洞)- 上水 - 清河 - 粉嶺 - 華明 - 粉嶺樓 - 天平 - 聯和墟 - (坪輋)
會唔會好少少 :o
始終要穿過粉嶺公路咁多次都有啲難搞 (雖然我嗰個都要穿兩次)
因為粉嶺公路低咗一截

newlife 發表於 2020-7-21 03:23

AlexLee 發表於 2020-7-20 21:17
我住粉嶺都覺得條綫兜...

唔使去埋古洞,因東鐵綫未來嘅古洞站其實已差唔多喺正古洞新市鎮中心位置。我指嘅上水北新發展區係上水圍以北及天平山村一帶。因為全自動駕駛,可以喺華明掉頭,然後分岔去清河或粉嶺,而無需兜大圈喺牽晴間以東出返去粉嶺站,亦可減少人為錯誤喺分岔口入錯路軌。聯和墟站設喺馬適路而唔係沙頭角公路,可以服務埋將來粉嶺北新發展區居民。

AlexLee 發表於 2020-7-21 07:16

newlife 發表於 2020-7-21 03:23
唔使去埋古洞,因東鐵綫未來嘅古洞站其實已差唔多喺正古洞新市鎮中心位置。我指嘅上水北新發展區係上水圍 ...

咁樣分支好似好啲

不過道岔嗰度宜家唔係都係自動?
頁: [1] 2
查看完整版本: 東鐵線幾時有粉嶺車