3AD60 發表於 2006-7-16 21:35

請問你們認為輕鐵應否改用橫位式座位設計?

我就覺得輕鐵改用橫位式座位設計
起碼載客量可以多o左,始終橫位式
座位設計可以企到多D人,對比起而家
既直位式座位設計都好難企到咁多人.

asv2 發表於 2006-7-16 21:44

原帖由 3AD60 於 2006-7-16 21:35 發表
我就覺得輕鐵改用橫位式座位設計
起碼載客量可以多o左,始終橫位式
座位設計可以企到多D人,對比起而家
既直位式座位設計都好難企到咁多人.
輕鐵營運環境比較特殊

我覺得而家既setting岩d

ahbong 發表於 2006-7-16 22:50

不贊成
以輕鐵經常加減速率比地鐵為高
變成橫座的話
肯定會增加乘客之間的碰撞

117 發表於 2006-7-16 23:02

其實架陣新版有新版輕鐵既好, 舊版座位有舊版的好 =]

不過如果派車係字軌D又好, 出張派車手則都好丫...
比方話, 長途線就用舊版座位, 505/507/705/706呢D短途既就派新版座位 (極速清客)
咁樣唔使用多左金錢上既改裝, 但只係麻煩一下派出廠人兄們

60M 發表於 2006-7-16 23:27

直頭買車啦唔該

雖然係搭得果幾個站

但係朝早真係上唔到車呀

3AD60 發表於 2006-7-16 23:55

原帖由 ahbong 於 2006-7-16 22:50 發表
不贊成
以輕鐵經常加減速率比地鐵為高
變成橫座的話
肯定會增加乘客之間的碰撞

但係輕鐵都係用返橙色凳果款座椅,
起碼座起上o黎果種感覺都冇咁容易
'扇',相反九鐵果款'SP19xx'果款列車
既凳仲容易'扇'添!!

所以我唔覺得輕鐵改為橫位式座位
設計會增加乘客之間的碰撞,除非
有乘客爭位座先至會有碰撞既機會.

Megabus 發表於 2006-7-17 00:01

唔係好行得通,平時搭輕鐵部車一轉灣都成個身側晒,如果改用橫位,後果難以想像

himchan 發表於 2006-7-17 00:04

原帖由 3AD60 於 2006-7-16 23:55 發表

但係輕鐵都係用返橙色凳果款座椅,
起碼座起上o黎果種感覺都冇咁容易
'扇',相反九鐵果款'SP19xx'果款列車
既凳仲容易'扇'添!!

所以我唔覺得輕鐵改為橫位式座位
設計會增加乘客之間的碰撞,除非
有乘客爭 ...

但「扇」唔「扇」係座位設計問題,與是否橫位無關。

GD_568 發表於 2006-7-26 22:18

原帖由 60M 於 2006-7-16 23:27 發表

直頭買車啦唔該

雖然係搭得果幾個站

但係朝早真係上唔到車呀

佢密左就苦了其他道路使用者囉~依家早上天水圍你就清楚

里奧 發表於 2006-7-27 01:52

原帖由 60M 於 2006-7-16 23:27 發表

直頭買車啦唔該

雖然係搭得果幾個站

但係朝早真係上唔到車呀

題外話...

睇見其他國家 d 低地台輕鐵,
又靚, 轉彎又定.... 又方便上落...
仲可以同其他路面車 share 路用....

唔知有冇記錯好似墨爾本定邊度....
輕鐵路亦都係巴士專用路...
等等下輕鐵會有巴士埋站...

如果輕鐵唔夠車用, 加 d 巴士幫下手....

咁就正哂....
個人意見, 講錯野請原諒....
頁: [1] 2
查看完整版本: 請問你們認為輕鐵應否改用橫位式座位設計?