kp3011 發表於 2006-7-17 01:08

電 腦 溫 度 一 問

我 用 的 display card 是 Inno3D Geforce 6600.

我 打 開 的 機 箱 一 邊 的 蓋 , 現 時 本 電 腦 的 溫 度 如 下 : ( 單 位 : 攝 氏 度 )
Motherboard : 42
CPU : 47
GPU Diode : 64
Seagate ST3160023AS : 44

會 否 過 熱 , Thanks?

* 頭 先 個 sensor 同 我 講 個 HDD 得 13 度 :lol

da87 發表於 2006-7-19 19:56

都正常丫, 平時冇無啦啦hang機的話
就唔使搞咁多野了

ATE24 發表於 2006-7-19 22:14

MB 唔知
PD-930 33 度
ST380023AS 35 度
ST3200827AS 35 度
EN76GT 50 度

全密封無開蓋 :lol

係咁上下喇……
硬碟o個邊如果唔過 50 度都唔使做o野o既。

kp3011 發表於 2006-7-19 23:34

原帖由 ATE24 於 2006-7-19 22:14 發表
MB 唔知
PD-930 33 度
ST380023AS 35 度
ST3200827AS 35 度
EN76GT 50 度

全密封無開蓋 :lol

係咁上下喇……
硬碟o個邊如果唔過 50 度都唔使做o野o既。
其 實 我 怕 GPU 過 熱 ja ...

ATE24 發表於 2006-7-20 01:33

原帖由 kp3011 於 2006-7-19 23:34 發表

其 實 我 怕 GPU 過 熱 ja ...
Le 個一定要靠換 GPU heatsink 去解決。

superay 發表於 2006-7-20 15:15

原帖由 ATE24 於 2006-7-20 01:33 AM 發表

Le 個一定要靠換 GPU heatsink 去解決。

改善GPU附近的空氣流通亦有一定幫助。

BL69 發表於 2006-7-20 17:52

我部腦成日用用吓會"chop"一聲變黑晝面
但係塊U同塊底板最多得33度
會唔會係隻牛唔夠力??

ATE24 發表於 2006-7-20 18:15

原帖由 BL69 於 2006-7-20 17:52 發表
我部腦成日用用吓會"chop"一聲變黑晝面
但係塊U同塊底板最多得33度
會唔會係隻牛唔夠力??
都要睇睇你個 whole config 加埋隻牛係邊間先知……
頁: [1]
查看完整版本: 電 腦 溫 度 一 問