happy 發表於 2020-8-5 17:12

轉載:1996年大埔鐵博內的展品

頭兩幅為n比例,可隱約見到黃頭是用類似103系底盤加工而成。請問各位有無當年鐵博內的模型相?尤其是那個1比45左右的切面黃頭,令人非常難忘。
圖片來源(連結內相片已失效,小弟在此感激筆者重新寄相片給小弟並同意小弟分享出去):http://www.weshare.com.hk/kuuga259/articles/1452418

JZ3968 發表於 2020-8-5 22:47

當年有無講點解要移走黃頭模擬車廂? 就算而家睇, 場內應該仲夠位擺?

joeli16 發表於 2020-8-6 09:33

N比例再之前係一抽黃頭同一抽運豬車行正線俾人玩, 後來黃頭收入側線唔跑, 變左兩抽外面買入既N車跑
個1:1黃頭模型以前係可以入去里面, 車箱係一半頭等一半普通等, 司機位都可以入去, 後來唔知點解封左唔俾入

tonychung 發表於 2020-8-11 09:22

第一張銀色果兩卡車好似隱約見到Amtrak logo....

barking 發表於 2020-8-11 09:59

唔記得邊年,沙盤有一套KATO Eurostar 模型 full car set

DIH 發表於 2020-8-11 14:01

JZ3968 發表於 2020-8-5 22:47
當年有無講點解要移走黃頭模擬車廂? 就算而家睇, 場內應該仲夠位擺?

當年擺黃頭的意義,係展示九鐵電氣化革新,學校參觀時會帶學生去黃頭模型講解。
(我細個讀小學時,火車電氣化只係10年左右,在政府眼中仍然係值得宣傳的project)

到出面的黃頭都翻新晒,呢部黃頭模型已經與時代脫節,又唔係真車廂,所以也沒有存在價值。
(當然再加上整個政府/鐵路營運者的思維已經唔同晒)

HV9990 發表於 2020-8-12 01:10

DIH 發表於 2020-8-11 14:01
當年擺黃頭的意義,係展示九鐵電氣化革新,學校參觀時會帶學生去黃頭模型講解。
(我細個讀小學時,火車 ...

日久失修都應該係其中一個原因
呢啲模型擺喺戶外都好難擺得耐

頁: [1]
查看完整版本: 轉載:1996年大埔鐵博內的展品