CRH5 發表於 2020-9-14 10:38

機鐵換新凳皮和地毯

新顏色以白色和深藍色為主調

Ref: https://www.facebook.com/mtrhk/posts/10164672384110151

cx838 發表於 2020-9-14 10:49

批車唔係話由國產車取代咩

iPenguin 發表於 2020-9-14 12:24

原本個樣咪幾好⋯⋯

ml927 發表於 2020-9-14 12:31

cx838 發表於 2020-9-14 10:49
批車唔係話由國產車取代咩

本來plan係2026年先幫東涌綫同機場快綫換信號同新車,但係自從荃灣綫出事而家都未有解決方案,相信又會再推遲幾年
機鐵對上一次換凳皮同地墊係2008-2009年,而家都已經10年,要再換過,到2030年就堆車就差唔多劏得

Mel 發表於 2020-9-14 16:24

如果東鐵頭等換埋呢D櫈就好

MUE-Train 發表於 2020-9-14 18:49

跟本東鐵綫頭等要呢款座椅先夠舒服

cx838 發表於 2020-9-14 19:57

MUE-Train 發表於 2020-9-14 18:49
跟本東鐵綫頭等要呢款座椅先夠舒服

感覺上東鐵線列車內部冇機鐵的咁闊,應該裝唔到這款椅子

MUE-Train 發表於 2020-9-14 22:47

cx838 發表於 2020-9-14 19:57
感覺上東鐵線列車內部冇機鐵的咁闊,應該裝唔到這款椅子

闊度差唔多,隨時R-Train再闊多少少。(手頭無數字,唔清楚)

由MLR > IKK > R-Train,頭等座位愈變愈差,再下次可能變硬板凳。

Waiyin12 發表於 2020-9-15 00:08

MUE-Train 發表於 2020-9-14 22:47
闊度差唔多,隨時R-Train再闊多少少。(手頭無數字,唔清楚)

由MLR > IKK > R-Train,頭等座位愈變愈差 ...

MLR同IKK都叫做用絲絨座椅
R-Train downgraded用仿皮套

不過都係唔好對黨鐵D櫈有任何高期望
人地係做主力做地產,期次地鐵,唔係長途客運
睇下HSR動感號同復興號個車廂、服務同張櫈就知咩料啦

英雄 發表於 2020-9-15 10:22

頁: [1] 2
查看完整版本: 機鐵換新凳皮和地毯